Stem en help de molen 100.000 euro winnen!

Molen Aeolus genomineerd voor Vriendenloterij Molenprijs 2023

Molen Aeolus genomineerd voor Vriendenloterij Molenprijs 2023

De Vlaardingse molen Aeolus is als één van de vier molens in Nederland genomineerd voor de jubileumeditie van de Vriendenloterij Molenprijs 2023.

Om de hoofdprijs van EUR. 100.000,- te winnen roept het stichtingsbestuur iedereen op om op de Vlaardingse molen te stemmen via www.molens.nl/vlaardingen. Wanneer molen Aeolus de hoofdprijs wint zal het geld o.a. besteed worden aan nieuwe molenstenen zodat er weer echt op de wind gemaald kan worden.

Mocht Aeolus niet de hoofdprijs winnen dan is uw stem sowieso 1 euro waard voor de molen. Bovendien maakt u met uw stem kans op een molenarrangementen ter waarde van 450 euro. De winnaars kunnen met dit bedrag een weekendje logeren in een molen of dineren bij een molen.

Van 6 september tot 1 oktober kan er worden gestemd op www.molens.nl/vlaardingen. Laat de Vlaardingse trots weer malen op de wind!

Molen Aeolus in Vlaardingen
Laat molen Aeolus weer malen op de wind.

Wanneer je voor de molenwinkel aan de Kortedijk in Vlaardingen staat en omhoog kijkt naar molen Aeolus lijkt alles te kloppen. De molen ziet er tiptop uit. Maar dat is helaas alleen de buitenkant. Molenaar Peter van der Windt zou dolgraag weer willen malen op de wind: ‘Het maalwerk in de molen is totaal versleten en niet meer te gebruiken. Dat waar de molen voor is kan hij dus niet meer doen. En dat doet pijn.’

Stichting Exploitatie Molen Aeolus heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de restauratie van de molen. Maar voor het herstel van de beide windkoppels in de molen kunnen ze bij subsidiegevers en fondsen niet aankloppen. De molenaar en de 17(!) gidsen willen dolgraag weer aan de vele bezoekers laten zien dat de eeuwenoude constructie nog werkt. De Molenprijs moet het herstel van het maalwerk mogelijk maken. Met de hoofdprijs wil de stichting ook enkele andere faciliteiten voor bezoekers realiseren, zoals een toilet en een ontvangstruimte.

Molen Aeolus werd in 1790 gebouwd en had twee voorgangers. Er komt al 600 jaar meel van deze plek. In de molenwinkel kan ook nu nog iedereen terecht voor heerlijke meelmixen, koekjes en andere lekkernijen. Het zou toch fantastisch zijn als de molen dat meel straks ook weer zelf kan malen.

07-09-2023