boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Missie afbreken - Pieter Koolwijk

Ook in laatste deel trilogie een hoog gehalte aan fantasie

Als je de kinderboeken Gozert en Luna hebt gelezen begrijp je meteen de titel van dit derde deel. ‘Missie afbreken’ is de kreet die Gozert altijd slaakt als een avontuurlijke onderneming van hem, samen met zijn vriend Ties en soms Luna erbij, dreigt te mislukken. Ging het in ‘Gozert’, het eerste deel, met name over de problemen van Ties en speelt Luna een hoofdrol in deel twee, het derde en laatste boek is grotendeels gewijd aan Gozert.

Missie afbreken - Pieter Koolwijk

Auteur Pieter Koolwijk heeft er weer voor gekozen het verhaal uitgebreid te laten illustreren door Linde Faas. Haar kleurrijke tekeningen dragen wezenlijk bij aan de beleving van de avonturen. In 'Missie afbreken' voelt Gozert zich eenzaam. Ties, de enige die Gozert kan zien, lijkt minder belangstelling voor zijn vriendje te hebben. Als Ties een missie krijgt met betrekking tot het kindertehuis Huize Hoopvol is Gozert erg ongelukkig. Hij heeft zich daar nooit op zijn gemak gevoeld en is nu ook niet blij met de situatie.

In de periode dat Gozert het vaak zonder Ties moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hijzelf. Ook ervaart Gozert dat het minder goed met hem gaat als hij geen aandacht van mensen krijgt. De twijfel slaat toe. Hoort hij nu wel of niet in deze wereld thuis?

Veel personen die in dit verhaal een rol spelen kwamen ook al voor in de eerste twee delen. Het is daarom aan te bevelen die eerst te lezen. In alle drie de boeken kom je kinderen tegen die anders zijn. Door de wijze waarop Koolwijk het verhaal vertelt voel je grote sympathie voor deze kinderen. De avonturen bevatten veel fantasie. Kinderen, zo is mijn ervaring, laten zich graag in deze verhalen meevoeren.

De auteur slaagt erin - en dat geldt voor alle delen - de verhalen een mooi eind te geven. Dat veel kinderen gecharmeerd zijn van Koolwijks boeken blijkt uit de hoge notering in De Grote Vriendelijke 100. De eerste twee delen staan in de top 20.

Pieter Koolwijk (Gouda, 1974) is kinderboekenschrijver. Hij woont en werkt in Drenthe. Bij het grote publiek werd hij bekend met de boeken van Vlo en Stiekel, die in 2012 en 2013 verschenen. Voor het boek Gozert ontving hij in 2021 een Gouden Griffel.

Linde Faas (1985) studeerde cum laude af aan de Kunstacademie in Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en is nationaal en internationaal actief als illustrator. De boeken van Vlo en Stiekel, ook van de hand van Pieter Koolwijk, zijn ook door haar geïllustreerd. Tegenwoordig woont ze in Tromsø, Noorwegen.

Missie afbreken is in april 2023 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 16,00. Geen e-book verkrijgbaar.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt je het leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

Recensie
Gerard van Os

illustratie:
Omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

04-08-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring