SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Voor de derde maal openen Miranda Maria en Mischa de dubbele deur van Asian BBQ Restaurant op het sfeervolle v/h de Glasfabriek-terrein. Spreekwoordelijk is de derde keer scheepsrecht, maar voor de twee Thailand-adepten kan het in Schiedam zomaar het laatste jaar worden. De voorgenomen (700 stuks) woningbouw komt namelijk akelig naderbij.
‘Voorlopig denken we hier nog maar niet al te veel over na,’ aldus de twee. ‘Eerst gaan we ons weer een half jaar “uitsloven” om het de gasten naar de zin te maken. Rond de jaarwisseling zien we dan wel verder. Liefst blijven we in Schiedam, maar als het niet anders is trekken we verder. We zijn in Rotterdam begonnen en Vlaardingen zou de lijn verder westwaarts doortrekken.’
Woensdag 25 juni treffen we elkaar voor een interview. Binnen en buiten staan de v/h kabelrollen en stoelen alweer gereed om gasten te ontvangen. ‘De koeling is alweer bijna compleet gevuld en nog een paar details aanzuiveren en we zijn startklaar.’
De opening zal op vrijdag 4 juli zijn. Dan kunnen liefhebbers van de Thaise keuken hun hart weer ophalen en de smaakpapillen trakteren. Binnen zowel als buiten circa 40 zitplaatsen en als het weer zomers aanhoudt betekent dit stevig aanpoten voor het reislustig culinair duo.
Boodschappen doen
‘Als altijd halen we veel van onze ingrediënten en ander eetbare zaken in Rotterdam op de Kruiskade. Daar heb je een Aziatische speciaalzaak die goede kwaliteit levert. We zijn er kind aan huis.’
Ook dit jaar zal vanaf Dag I muziek klinken uit de speakers. 'Muziek is erg belangrijk bij ons. De opening dit jaar zal er echter eentje zijn zonder livemuziek. Dus: geen DJ en ook geen live optreden. Maar er is zeker wel muziek. Muziek is bij ons heel belangrijk. Veel klanten shazamen zelfs onze muziek om er thuis nog eens naar te kunnen luisteren. Er is dus altijd sprake van een oosters klinkend en passend decor.'
Oesterbar
Als eerder ook nu en op de laatste zaterdag van de maand is er de Oesterbar van Remy. ‘Die komt half in de (dubbele) voordeur. Dat past precies. Een mooi stekje om je oester met smaken uit de oosterse keuken te bestellen. Het proberen meer dan waard.’ Of wat te denken van een Oestershot! Een glas met oester, op smaak gemaakt met wodka en tomatensap dé ideale Bloody Mary.
Toekomst
Zoals de vlag er nu bijhangt wordt het Asian BBQ Restaurant eind december prooi van de sloopkogel. Net als de buren, uiteraard. Per die datum lijkt het culinair en kunstzinnig einde van deze nu al historische plek in zicht.
Miranda Maria en Mischa: ‘Maar wat er ook gebeurt: we gaan eruit met een knalfeest. Dat zal rond 27 december zijn. Maar wie weet tillen we het restaurant nog over de jaarwisseling heen.
Aan het hek, scheidingslijn tussen verwachte nieuwbouw en horeca, komen doeken die niet alleen de bouwplaats aan het zicht onttrekken, maar ook en bij oostenwind eventuele zandwolken stoppen. In de hoek naast de ingang het stookhok van Mischa: ‘Daar warm ik de briketten (op basis van restproduct van de cocos industrie en dus duurzaam, red.) op alvorens ik ze op de BBQ schep. Compleet met brandblusser een veilig maar bloedheet onderkomen.
Eet tips
Naast de gekende Thaise BBQ, een zilveren heuvel waarop langzaam smeltend spekvet om je vlees en/of vis te garen terwijl de groente gewillig dobbert in de met water gevulde slotgracht rond deze piramide die tot zalige bouillon verwordt, is er ook de kleine kaart waarop Curry van de Week met rijst, diverse salades en de nodige bites. Special af en toe op het menu zal Khao Soi Curry met noedels verschijnen en we denken nog na (een optie, dus) over Patai. Die laatste kost echter het nodige aan voorbereidingstijd.
Bier
Naast twee vaste bieren is er een met enige regelmaat wisselend derde oosters bier. Dat kan een goudgele rakker zijn uit Korea, maar ook uit Japan, Vietnam of China.
Wie nu het lezen moe is die scrolt naar beneden en reserveert direct een tafel.
Asian BBQ Restaurant
Buitenhavenweg 142
3113 BE Schiedam
Telefoon: 06-2887 1132
Website (ook voor reserveringen): www.asianbbqrestaurant.com