boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Mijn vader, alzheimer en ik – Esmir van Wering

Door alzheimer leert Esmir haar vader pas écht kennen

Esmir van Wering schrijft in haar nieuwe boek ‘Mijn vader, Alzheimer en ik’ over ervaringen met haar vader, die alzheimer heeft. Daardoor verliest hij langzaam maar zeker de grip op alles en iedereen die hem dierbaar is. Zijn gezondheid is door het ziekteproces steeds verder achteruitgegaan.
Voor zijn vrouw Esther wordt de zorg te zwaar, er moet een structurele oplossing komen om haar te ontzien. Esmir is daarom één dag in de week mantelzorger van haar vader geworden.
Het boek bevat 73 columns over pijnlijke, verdrietige en trieste situaties, maar ook over herkenbare, humoristische en ontroerende momenten met haar vader tijdens haar mantelzorgdagen.

Mijn vader, alzheimer en ik – Esmir van Wering

Esmir heeft haar vader in haar jeugd nooit echt goed leren kennen, omdat hij vanwege zijn werk als gynaecoloog veel afwezig was. Het is voor haar dan ook lastig om met de mantelzorg te beginnen. Door op haar eerste mantelzorgdag fotoalbums te laten zien en erover te praten, raakt ze echter de juiste snaar, waardoor haar vader weer spraakzaam wordt en grapjes maakt.

Elke week zoekt ze opnieuw de verbinding met haar vader. Het daardoor toegenomen contact tussen hen wordt gaandeweg intenser, ze leren elkaar steeds beter kennen en liefhebben. 

“De vaderlijke aandacht en liefde die hij vroeger niet heeft kunnen geven, krijg ik nu alsnog. […] ‘Pap, ik vind het zo fijn dat we elkaar beter hebben leren kennen, nu we elkaar zo vaak zien’. Mijn vader glimlacht en kijkt de andere kant op. ‘Dat geldt voor mij ook,’ zegt hij. In zijn stem klinkt een mooie breuk.” schrijft Esmir.

Alzheimer gedraagt zich erg grillig. Op goede dagen heeft vader ineens een black-out en op een slechte dag soms heldere momenten. Soms herkent hij Esmir nog, maar er zijn ook momenten dat hij denkt dat zij zijn vrouw Esther is. “Hij schaamt zich ervoor en hij is vaak ook boos op zichzelf. Dan voel ik me weer bezwaard. Dat is zo zielig. Het is zo’n worsteling. Hij weet dat het niet over gaat. Het is mensonterend,” vertelt Esmir in een interview met het tijdschrift ‘LINDA’.

‘Mijn vader, alzheimer en ik’ is een ontroerend boek met een positieve strekking. Van Wering beschouwt zichzelf nadrukkelijk als optimist, dat blijkt duidelijk uit de nuchtere toonzetting van dit boek. Ze heeft achterin het boek beknopte, praktische informatie met websites over alzheimer en mantelzorg opgenomen voor mensen die zich in een vergelijkbare situatie als die van haar verkeren.
   Het met een hardcover uitgevoerde boek nodigt zeer uit om te lezen. Een aanrader.

220408 Esmir van Wering Selijn FotografieEsmir van Wering (1974) is schrijver, schrijfcoach en freelance journalist voor verschillende Nederlandse vrouwenbladen. Ze schrijft onder meer een wekelijkse column voor het tijdschrift ‘Vriendin’. Verder is ze actief als ghostwriter en redigeert manuscripten. Ook was ze in 2014 ‘BlogSter van de week’ bij ‘De Telegraaf – VROUW’. Zij publiceerde eerder de boeken ‘WerkLust’ (2012), ‘ReisLust’ (2014) en ‘Tussen 2 zeeën’ (2015).

‘Mijn vader, alzheimer en ik’ is op 28 maart 2022 verschenen bij Uitgeverij Meander. Het boek telt 96 pagina’s en kost € 16,99. ISBN: 9789050191227.

Recensie
Wies Groeneveld

Fotografie
Selijn Fotografie

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

08-04-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring