boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Mijn moeder zou het oorlog noemen - Vera Politkovskaja

Kritische blik op regime en onderdrukking in Rusland

De moeder van Vera Politkovskaja werd in oktober 2006 doodgeschoten in de lift van haar huis in Moskou. De moord op de Russische journaliste kwam niet onverwacht, maar schokte toch de hele wereld. Over haar leven met moeder Anna heeft dochter Vera het indrukwekkende boek ‘Mijn moeder zou het oorlog noemen’ geschreven.

Mijn moeder zou het oorlog noemen - Vera Politkovskaja

Anna Politkovskaja schreef kritische artikelen over de twee Tsjetsjeense oorlogen en over de Russische inval in Georgië. Ook toen die waren afgelopen probeerde ze de wandaden van het Russische leger aan de kaak te stellen. Tevens vroeg Anna aandacht voor de nietsontziende maffiapraktijken en de omkoping en corruptie bij de overheid en de rechterlijke macht. Vóór haar overlijden, ze werd vermoord op de verjaardag van Poetin, had ze al diverse bedreigingen ontvangen en een paar moordpogingen overleefd. Ondanks dat alles bleef haar onverzettelijke instelling: ‘Wees moedig en noem de dingen altijd bij hun naam, dictators inbegrepen.’

230505 Anna en Vera PolitkovskajaToen haar moeder werd vermoord was Vera zesentwintig jaar oud. Ze zou haar dochter vernoemen naar haar moeder, die haar kleinkind nooit heeft gezien. Moeder Anna was geen makkelijke vrouw. Niet voor haar man Aleksandr, niet voor haar dochter en zoon en ook niet voor de collega’s en chefs bij de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Als Anna werd gevraagd waarom ze wandaden van overheid en leger uitzocht en beschreef, kwam steevast het antwoord: ‘Iemand moet het doen!’

In haar boek beschrijft Vera het leven in Moskou, haar opleiding (ook zij werd journalist) en de uitstapjes naar de datsja, zo’n negentig kilometer oostelijk van Moskou. Verschillende hoofdstukken bevatten foto’s van het gezin. Ze geven een extra dimensie aan het persoonlijke verhaal. Veel bijzondere momenten uit het leven van haar moeder worden in het boek benoemd. Zo werd Anna door de Russische overheid omschreven als ‘de malle van Moskou’ nadat ze gedetailleerd had bericht over misdaden van soldaten onder leiding van luitenant Sergej Lapin. Zij hadden burgers mishandeld en Anna berichtte er uitgebreid over. De reacties vanuit het Kremlin waren zo bedreigend dat Anna door de hoofdredactie van haar krant tijdelijk als correspondent in Wenen werd gestationeerd.

Bij de gijzeling van vijftienhonderd schoolkinderen, ouders, familieleden en leerkrachten in Beslan (Noord-Ossetië) in 2004 ging Anna op eigen initiatief er naar toe om te bemiddelen. In het vliegtuig richting Beslan werd ze na het drinken van een kop thee onwel en verloor het bewustzijn. Ze was naar verluid vergiftigd, maar het werd haar niet fataal. Wel hield ze er een zwakke gezondheid aan over. Behalve dat het boek een indrukwekkend eerbetoon is aan een toegewijd journalist zorgt de auteur ook voor een uiterst kritische blik op het regime en de onderdrukking in haar vaderland. Voor haar een reden om met dochter in 2022 te emigreren naar Italië.

230505 Vera PolitkovskajaVera Politkovskaja (Moskou, 1980) is journaliste. Ze werkte jarenlang voor een televisiezender die de uitzendingen moest staken op last van de regering. Toen de oorlog met Oekraïne begon vluchtte ze met haar dochter naar Italië waar ze nu woont en werkt.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. foto uit het boek: moeder en dochter in Moskou, 2005
3. portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

05-05-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring