Middellange wandelingen in Midden-Delfland

Middellange wandelingen in Midden-Delfland

Wandelen is dé manier om het Midden-Delflandgebied te ontdekken en het polderlandschap te ervaren. Door vrijwilligers van de Midden-Delfland Vereniging (MDV) zijn vijftien routes tussen 8 en 16 km uitgezet. Onderweg is veel te zien. Een molen, een sluis, een oude boerderij, sporen in het landschap. ‘Zoveel geschiedenis waar je je niet van bewust bent als je er hard voorbijrijdt’, zegt Peter Arkesteijn uit Delft, een van die vrijwilligers.

Oorspronkelijk waren deze routes als drukwerk te koop, of kreeg je ze als je MDV-lid werd. Door de jaren heen zijn ze verouderd en niet meer verkrijgbaar. Er valt echter nog genoeg te  genieten ook aan flora en fauna. De roep van de grutto, tureluur en kievit is in de lente nooit  ver weg. Soms loop je dwars door boerenland, langs grazende koeien en schapen, of langs  bloeiend fluitenkruid. Delft, Rijswijk, Schiedam, Maassluis en Vlaardingen liggen vlakbij.

230330 15 Middellange WandelingenDe oude routes zijn compleet vernieuwd én gedigitaliseerd, en daarmee simpel te  downloaden vanaf de MDV-website. Het bedenken en beschrijven van routes is een  intensieve klus. ‘Maar ook vooral erg leuk en leerzaam om te doen’, aldus Peter die nauw  samenwerkte met Jan Tukker, Aart van Dijk en Ceciel Sillevis. In de nieuwe Midden-Delfkrant, het verenigingsmagazine, staat een artikel met hen over de 9 km lange Ackerdijkroute.

Wandelfolder
Een praktische wandelfolder met korte routebeschrijvingen, foto’s en overzichtskaartje,  mocht niet ontbreken. Te bestellen via de MDV-webshop. Je kunt hem gratis afhalen of laten opsturen tegen verzendkosten. Stuur een mail naar  secretariaat@middendelflandvereniging.nl of bel 06-4210 5407 (bereikbaar op maandag en woensdag). De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Nog veel meer wandel-, fiets-, skate- en vaarroutes zijn verkrijgbaar. Je kunt verder de  vereniging steunen, word dan steunlid vanaf € 5 p.j. of volledig lid voor € 21,50 en ontvang  4x de Midden-Delfkrant. Dit najaar komt er een themanummer uit. Kijk op  www.middendelflandvereniging.nl.

Fotografie
Jan Tukker

30-03-2023