boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank – Gerard Sangers

Grote kloof tussen systeemwereld en leefwereld

In zijn boek 'Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank' beschrijft Gerard Sangers hoe het is om te moeten leven van de bijstand. Uit alles blijkt dat hij steeds moeilijke horden moet nemen. Sangers is na veertig werkzame jaren tien jaar geleden in de bijstand terechtgekomen en daardoor ervaringsdeskundige geworden. Hij constateert dat er een gigantische kloof bestaat tussen de systeemwereld van overheid en uitvoerders van overheidsbeleid en de leefwereld van de mensen die financieel afhankelijk zijn van die overheid. De bestaande wet- en regelgeving, waaronder de Participatiewet, maakt het leven van deze mensen moeilijk, ze worden regelmatig tegengewerkt.

Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank – Gerard Sangers

Het zit Gerard vooral dwars dat de systeemwereld geen gebruik wil maken van ervaringsdeskundigheid. Juist de mensen om wie het gaat, worden niet gehoord. Met dit boek wil hij de systeemwereld en de vele mensen die zich niet kunnen voorstellen hoe het is om te leven in de bijstand (met de daarmee gepaard gaande armoede) met de neus op de feiten drukken. Hij had in eerste instantie twijfels over publicatie van zijn verhaal, want 'met klokkenluiders loopt het vaak slecht af'. Toch heeft hij deze stap genomen, want zijn missie is om door aandacht te vragen en de publiciteit op te zoeken bijstandsgerechtigden een stem te geven en te bewerkstelligen dat 'anders denken' over hen op gang komt. 

De belangrijkste bron voor Gerards verhaal is zijn persoonlijke archief. Daarnaast is hij via internet op zoek gegaan naar de achtergronden van onder meer wetgeving en werkwijzen in het Sociaal Domein. Hij raadpleegt jaarverslagen van organisaties en bedrijven en volgt de actualiteiten rond het Sociaal Domein op de voet. Hij maakt zich kwaad over onrecht, geldverspilling en het vaak hardvochtige beleid ten aanzien van de kwetsbaren in onze samenleving.

Sangers is erin geslaagd zijn bizarre ervaringen met instanties, wetten en regels op een heldere en vlotte manier te beschrijven. Hij vindt het uiterst belangrijk dat de uitvoerders van overheidstaken in het Sociaal Domein leren zich in te leven in de wereld van de mensen voor wie ze werken. Daarom is dit boek van deze ervaringsdeskundige voor politici, beleidsmakers, professionals en uitvoerenden een regelrechte ‘must’.

210924 Gerard Sangers Roelof RumpGerard Sangers (1957) heeft na zijn mbo-opleiding als supermarktmanager gewerkt in de groothandel en detailhandel. Hij was onder meer zelfstandig ondernemer van een supermarkt en verkoopadviseur op het gebied van promotie-en relatiegeschenken.

Mijn dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank is door de auteur in eigen beheer uitgegeven en begin mei 2021 verschenen. Het boek telt 334 pagina’s en is te bestellen via zijn website https://www.tegekvoorwoorden.org/. Het kost € 19,95 exclusief verzendkosten. ISBN: 9789464067729. Het is niet in de boekhandel en niet als e-book te koop.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Wies Groeneveld

Fotografie
Roelof Rump

24-09-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring