Tafelconstructie Blankenburgverbinding boven A15 wordt 60 meter opgeschoven

Megaoperatie dit weekend bij knooppunt Rozenburg A15

Megaoperatie dit weekend bij knooppunt Rozenburg A15

De enorme ‘tafelconstructie’ waarop het eerste overbruggingsdek over de A15 is gebouwd voor toekomstig knooppunt Rozenburg, wordt dit weekend 60 meter doorgeschoven. Daarna kan deze megatafel worden gebruikt om het dek voor de tweede verbindingsweg te bouwen. Bij dit huzarenstukje gaat aannemerscombinatie BAAK een constructie met een gewicht van 900 ton verplaatsen.

Om dit te realiseren was er een uitgebreide voorbereiding nodig, die al in een vroeg stadium is begonnen. In een 3D model is alles uitgetekend en berekend tot op de laatste details. Vrijdagnacht wordt alles eerst in gereedheid gebracht om de schuifoperatie zelf te kunnen laten starten rond 9 uur op zaterdagochtend. Naar verwachting zal dit tot in de avond duren. Wat de schuifoperatie extra gecompliceerd maakt, is dat de constructie in een bocht staat.

Tafelconstructie

De A15 moet op twee plekken worden overbrugd om deze te verbinden met de A24, de toekomstige Blankenburgverbinding. Dit het liefst met zo min mogelijk overlast voor het wegverkeer richting Europoort. Daarom heeft BAAK gekozen om een zogenoemde tafelconstructie neer te zetten en daar bovenop de overbruggingsdekken te bouwen, zodat het verkeer (weliswaar met iets lagere snelheid) kan blijven doorrijden tijdens de werkzaamheden. Het werk voor het eerste dek, dat afgelopen oktober startte, zit er inmiddels op en na dit weekend kan worden gestart met het bouwen van de tweede overbrugging.

Tijdelijke afsluiting

Tijdens het plaatsen en doorschuiven van deze constructie is de snelweg wel afgesloten. Van vrijdag 12 maart 22:00 uur tot maandag 15 maart 05:00 uur is de A15 in beide richtingen dicht en wordt het autoverkeer omgeleid. Weggebruikers moeten rekening houden met 10 tot 30 minuten extra reistijd.          

Omleidingen

Tijdens deze afsluitingen zijn de omleidingsroutes:

·         Doorgaand verkeer tussen Brielle en Spijkenisse wordt omgeleid via af/oprit 12 Brielle, N57, N218, op/afrit 16 Spijkenisse (in beide rijrichtingen).

·         Verkeer in- en om Rozenburg wordt omgeleid via de Calandbrug, Droespolderweg en Botlekweg (in beide rijrichtingen).

Blankenburgverbinding

Deze nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project en de werkzaamheden vindt u op www.blankenburgverbinding.nl.

Werkzaamheden_-_Blankenburgverbinding

 

13-03-2021