Campagne ‘Orange the World’ in Vlaardingen

Meer medestanders nodig in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Meer medestanders nodig in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. 

Orange the World is de Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes die deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen, zowel professionals, organisaties, bedrijven en overheden en met name mannen en jongens, worden aangesproken om zich in te zetten als medestander.

Meer dan 100 landen voeren actie
Woensdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Oranje als de kleur van de dageraad en van hoop. Afgelopen jaren zijn onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara watervallen en in Nederland de Erasmusbrug oranje uitgelicht. 

Iedereen kan iets doen

In Nederland is telefoonnummer 0800-2000 het meldpunt voor alle slachtoffers van geweld of intimidatie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt op signalering, melding en hulpverlening. Dit jaar worden juist ook mannen en jongens betrokken bij de bewustwordingscampagne, door hen handvatten te geven en daarmee deel van de oplossing te worden om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Want hoewel het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen mannen zijn, is het overgrote deel van de mannen gelukkig geen dader. Er kan pas echt iets veranderen als meer mensen en met name mannen en jongens zich actief inzetten als medestanders.

Bijdragen aan een hoopvolle toekomst zonder geweld.

Soroptimist International, de internationale serviceclub van vrouwelijke professionals, maakt zich sterk voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Samen met andere maatschappelijke organisaties, ministeries, gemeenten en provincies doen ze jaarlijks mee aan de campagne Orange The World. Soroptimist Club Beneden Maas werkt voor het derde jaar samen in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland met Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen, actieve gemeenteraadsleden en organisaties die actief zijn in Samen Schiedam, zoals Stichting J&S Projecten en WOT Schiedam. 

Vlaardingen kleurt oranje
Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen en Soroptimisten Beneden Maas zijn de aanjager van de bewustwordingscampagne van de partners in Vlaardingen In Vlaardingen brengen zij Orange the World onder de aandacht door het ophangen en uitdelen van posters en flyers en lokale acties om aandacht te geven aan dit belangrijke onderwerp. Markante gebouwen en objecten zoals het Geuzenmonument/Grote Kerk ,Molen Aeolus ,de Stadskraan, de Stadsgehoorzaal, de Windwijzer, Kade 40, villa IJzermans, gebouw Elckerlyc kleuren oranje tijdens Orange the World campagne. 

Organisaties die werken met jongeren zoals Lentiz Groen van Prinstererlyceum, St Jozef mavo sluiten zich dit jaar aan om de bewustwording bij jongeren te vergroten. De start van de Orange the World campagne in Vlaardingen is op donderdag 25 november als burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Jacky Silos zullen de oranje-lint-wandelaars om 19.30 uur ontvangen.

Vanaf en langs de verlichte objecten lopen de routes via de Vrouwensteeg naar het stadhuis. 

Let op het oranjelint! Sluit u aan!

Al wandelend kunnen we met elkaar in gesprek gaan over: ‘Wat is de rol die je hebt bij bestrijding geweld tegen vrouwen?’.

Het gesprek wordt voortgezet door vertegenwoordigers van Soroptimistenclub Beneden Maas en Kracht van Vrouwen Vlaardingen op het sprekersplein in de Raadzaal.

Met de oranje linten geven we onze verbondenheid aan (en houden meteen 1,5 meter afstand.)

Laat je zien als medestander

Leden van de Soroptimist International Club Beneden Maas verkopen zelfgemaakte oranje broches (à 5 euro per stuk), waarmee je je zichtbaar kunt maken als medestander. De opbrengsten worden besteed aan het ondersteunen van regionale, maar ook nationale en internationale initiatieven gericht op de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Te bestellen via onderstaande contactpersoon.

Informatie over huiselijk geweld en mogelijkheden om te melden

Voor meer informatie over de internationale OTW campagne: orangetheworld.nl

Lokale webpagina: vlaardingen.nl/a-tot-z/huiselijk-geweld

Landelijke website: huiselijkgeweld.nl/

Meldingen: geweldtegenvrouwen.nl

Artikel op cbs.nl: 1-op-5-jongeren-slachtoffer-van-huiselijk-geweld

Informatie over Soroptiminsten BenedenMaas

Volg de Soroptimisten BenedenMaas op Twitter, Facebook en Instagram of neem eens een kijkje op de website voor informatie over deze en andere inititatieven van de Soroptimisten: https://www.soroptimist.nl of https://www.soroptimist.nl/beneden-maas/

Facebook www.facebook.com/SorBenedenMaas

Twitter www.twitter.com/maas_sor

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/soroptimist-international-club-beneden-maas/

Instagram soroptimist_benedenmaas

Contactpersoon: Angeline Waltman 

Soroptimistclub Beneden Maas

M: 06 38035800 

E: angelinewaltman@gmail.com

posters_OTW_Quinty Trustfull-1

17-11-2021