De Midden-Delfland Vereniging heeft voor het eerst een verzoek om informatie op grond van de Wet open overheid (Woo, voorheen Wob) ingediend. Het betreft een monitoringsrapportage van Rijkswaterstaat aan het Hoogheemraadschap van Delfland over de zogeheten retourbemaling van de A4 Delft-Schiedam.
De rapportage Evaluatie 2021 Monitoren A4 Delft-Schiedam dateert uit juli van dat jaar. De MDV-werkgroep Ruimte vroeg in eerste instantie het hoogheemraadschap erom maar die gaf niet thuis en verwees naar Rijkswaterstaat. Diverse verzoeken bleven ook daar onbeantwoord.
Retourbemaling De term retourbemaling dook bijna tien jaar geleden voor het eerst op. In 2014 tijdens de aanleg van de verlengde A4 lieten de bentonietwanden langs de weg namelijk meer water door dan was toegestaan in de vergunning van Delfland. Dat leidde tot daling van het grondwaterpeil.
Peilbuizen Rijkswaterstaat bedacht een oplossing waarbij het lekkende grondwater ter plaatse wordt teruggepompt in de diepe ondergrond, de retourbemaling. Bewoners waren verontrust, maar RWS stelde dat het systeem veilig is en niet tot bodemdaling, verzakkingen en scheuren in woningen zal leiden. Er werden peilbuizen geplaatst om de waterdaling te monitoren.
Om die monitoringsgegevens is het de vereniging nu te doen. Die meetgegevens blijken dus niet openbaar. Rapportages als deze zijn alleen zinvol als iedereen ze kan inzien en erover kan meepraten. Het zou een hele opluchting zijn als de bodem het inderdaad ‘houdt’. Vandaar dat de vereniging aan het ‘wobben’ is geslagen (naar de vorige wet openbaarheid van bestuur of Wob).
Foto
Albert Tieken