boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Malvarina wil heks worden - Susanna Isern en Laura Proietti

Grappig en spannend boekje over een bijzondere ambitie fraai vormgegeven

Het boekje ‘Malvarina wil een heks worden’, geschreven door Susanna Isern en met een royaal aantal illustraties van Laura Prioietti , is bedoeld voor kinderen vanaf zeven jaar. Maar ook oudere kinderen zullen ongetwijfeld plezier beleven aan dit verhaal vol humor en fantasie. Dankzij de mooie kaft met achterflap, tot op de voorste bladzij doorgevouwen, weet je een bijzonder boek in handen te hebben.

Malvarina wil heks worden - Susanna Isern en Laura Proietti

Dat wordt helemaal duidelijk als je het boekje open slaat. De illustraties - geheel in kleur en op elke bladzij wel één - trekken meteen de aandacht. Maar het voorwoord ‘De vervloekte vallei’ is de echte eyecatcher: er wordt je duidelijk gemaakt wat ‘vervloekte’ betekent en dat het verhaal wel eens griezelig, angstaanjagend, bloedstollend en onvoorspelbaar zou kunnen zijn. Je wordt gevraagd een beslissing te nemen: doorlezen of voor altijd het boek sluiten.

In een vallei ligt Grijsdorp. Sinds er een heksendrieling in het verboden kasteel woont, hangt er dag en nacht een nevel over het plaatsje. Op een dag trekt Malvarina de stoute schoenen aan en meldt zich bij het kasteel. Ze zegt tegen de drie heksen dat ze ook graag heks wil worden. Cleo, Cornelia en Mosje zijn zeer verbaasd dat er zomaar een meisje voor de deur staat. Mosje wordt boos, maar Cornelia denkt dat het niet zo gek is om een opvolger op te leiden.

Malvarina beleeft in haar opleiding allerlei verwikkelingen en de afloop is altijd anders dan de drie heksen hadden verwacht. Aan het einde van het boek lijkt Malvarina een echte heks te zijn geworden. In plaats van op een bezemsteel vliegt ze wel op een tapijt. En als je denkt aan het einde van het verhaal te zijn gekomen laat Malvarina weten dat het verhaal over haar heksenpraktijken eigenlijk nog moet beginnen. Wordt ongetwijfeld in een volgend deeltje vervolgd. We kijken er al naar uit!

230523 Malvarina illustratieSusanna Isern groeide op in de bergen van Noord-Spanje. In haar jeugd kreeg ze verhalen over heksen en tovenarij mee. Ze studeerde psychologie en werd therapeute, maar ze bleef belangstelling houden voor betovering en fantasie. Ze ging boeken schrijven. Dat verliep zo succesvol, dat ze tien jaar later bijna honderd titels had uitgebracht. Haar boeken zijn inmiddels vertaald in twintig talen. Laura Proiette (Palermo, 1984) is van jongs af aan gegrepen door tekenen en kleuren. Zowel in Italië als daarbuiten is ze inmiddels een veelgevraagd illustratrice.

Malvarina wil heks worden is in januari verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 15,00. Uit het Spaans vertaald door Antje Schoehuys-Blaak.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. bladzijgrote Illustratie uit het boek

Alle boekrecensies zijn tevfens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

23-05-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring