Maassluis, Vlaardingen, Schiedam dementievriendelijke regio

Maassluis, Vlaardingen, Schiedam dementievriendelijke regio

VLAARDINGEN/SCHIEDAM/MAASSLUIS - Op 'Wereld Alzheimer dag' - 21 september aanstaande - neemt de gemeente Vlaardingen het certificaat dementievriendelijke gemeente in ontvangst. Gemeenten Maassluis en Schiedam hebben dit certificaat in voorgaande jaren reeds behaald. Samen vormen de MVS-gemeenten een dementievriendelijke regio, zo laat de gemeente Vlaardingen in een persbericht weten. 

Dit in ontvangst nemen zal gebeuren tijdens een feestelijke bijeenkomst voor zowel professionals als de doelgroep en hun begeleiders. Locatie is de Windwijzer en er zullen workshops, presentaties en een verzorgde lunch zijn.

Als je als gemeente alles op alles zet om dementievriendelijk te worden, wil je dat logischerwijs ook uitdragen. Omdat Alzheimer Nederland deze gemeenten graag erkenning wil geven, is er een nieuw certificaat 'Dementievriendelijke gemeente' ontwikkeld met duidelijke voorwaarden. Het is aldus de gemeente Vlaardingen dé manier om te etaleren dat de gemeente zich blijvend inzet voor mensen met dementie.     

Dementievriendelijk zijn als gemeente is een dynamisch proces. Het is een beweging waarbij een gemeente niet automatisch voor altijd dementievriendelijk is. Het certificaat is maximaal 4 jaar geldig en na 2 jaar vindt er een tussenevaluatie plaats. De dementievriendelijkheid van gemeenten wordt gemeten onder andere aan de hand van de Dementiescan.

Wethouder Jacky Silos zegt trots te zijn om de titel dementievriendelijk te mogen dragen als stad, het is een eerbetoon voor al die partijen uit de stad die zich inzetten voor deze doelgroep. Daarbij wordt er naast de doelgroep ook gedacht aan de mantelzorgers waar de gemeente het initiatief heeft genomen de Mantelzorgtest te implementeren. 

Betrokken partijen in Vlaardingen:

Dagbesteding Meerpaal
Minters Mantelzorg
Senioren Welzijn
Frankeland Vaartland
Oproepcentrale
Casemanagers dementia
Alzheimercafe

Cijfers: Aantal inwoners met dementie, plus prognose (cijfers zijn van oktober 2022)
Gemeente Vlaardingen

2022 1400 (1,9%)
2030 1700 (2,2%) [+21%]
2040 2100 (2,5%) [+50%]
2050 2500 (2,8%) [+79%]

19-09-2023