boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Maanlicht van een andere planeet - Herman Brusselmans

Antiheld Louis Tinner (weer) terug aan het literaire front

Het leven van Louis Tinner is leeg, maar hij vult het: hij eet iets, hij drinkt wat, hij rookt sigaretten, hij heeft gedachten en loopt op straat. Z’n vrienden, voor zover Tinner ooit aanvaardt dat vriendschap bestaat.

Maanlicht van een andere planeet - Herman Brusselmans

Verder koopt hij een broek, leert de dienster in een café beter kennen, wordt hij gespot door een zestienjarig meisje, heeft een aanvaring met een Spaanse señora en een glazenwasser en oordeelt dat hij gerust een derderangs wreker kan zijn die lange metten kan maken met de slechtheid op aarde, als dit niet te veel moeite zou kosten. Als hij zijn beperkte buitenwereld trakteert op een tochtje naar de kermis, gebeuren er dingen die Tinner opnieuw tot een ongebonden held maken van zijn eigen tijd en ruimte.

Wie na ruim tachtig albums nog niet weet waarover Herman Brusselmans verhaalt kan zich beter verhangen onder een brug of aan een boom. In Maanlicht van een andere planeet keert antiheld Louis Tinner, een zestiger nu, voor de derde keer terug aan het literaire front. Tinner schitterde eerder in: De man die werk vond (1985), Nog drie keer slapen en ik word wakker (1998) en Trager dan de snelheid (2010).

Met een spervuur aan rake oneliners, waarin humor en heersende (waan)ideeën kleurrijk worden verpakt, schiet Brusselmans de lezer als een stalen kogel zijn literaire flipperkast in en wordt die alle kanten uit gekatapulteerd. Kortom: deze roman leest met een vaart waar de Fyra, de beoogde, maar nimmer gerealiseerde, en toch een van de duurste, hogesnelheidstreinen tussen Vlaardingen en Gent, een puntje aan kan zuigen.

Niet enkel fonetisch is Tinner verdunner of oplosmiddel; de vleesgeworden mix van vluchtigheid en alcohol, die snel is aangebrand op het explosieve af. Om nog maar te zwijgen van effecten welke hij gelijk een virus overbrengt aan wie in zijn Umwelt verkeert; maanziekte ligt op de loer. De genetische mengvorm waaruit Tinner is opgebouwd is een gevaarlijke voor wie slappe schoenen draagt. 

210219 Herman Brusselmans Koen Broos2Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds meer dan tachtig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver, hij is de enige literaire recidivist die de wereld rijk is. Vestdijk ten spijt.

Maanlicht van een andere planeet is verschenen bij een uitgave van Uitgeverij Prometheus en telt 184 bladzijden: ISBN 978 90 446 4756 3. Verkoopprijs: €19,99.

Alle boekrecensies zijn ooki terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Koen Broos

 

 

 

26-02-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring