boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Maak plaats! - Nelleke Verhoeff en Karen Yin

Honderd dieren op één pagina in prachtig prentenboek

In het prentenboek ‘Maak plaats!’ proberen auteur Karen Yin en illustrator Nelleke Verhoeff met veel moeite honderd dieren af te beelden op één bladzij. De dames slagen daar natuurlijk in, maar steeds speelt de vraag: kan de walvis er nog wel bij?

Maak plaats! - Nelleke Verhoeff en Karen Yin

Hoewel op de kaft ook al een aardig hoeveelheid dieren is afgebeeld, opent het boek met twee bijna geheel witte bladzijden. Er staat geschreven: ‘Een lege bladzij? Dat is nou pech. O, gelukkig, de dieren zijn onderweg.’ En in de linkerbovenhoek van de tweede witte bladzij verschijnt als eerste een spinnetje, hangend aan een draad.

Natuurlijk moet je samenwerken als je met zo veel dieren één bladzij wilt vullen. Maar samenwerking alleen is niet voldoende en daarom is er een slimme vondst: de bladzijde groter maken. Op de laatste pagina’s, die je naar twee kanten kunt uitklappen, zijn alle honderd dieren (eindelijk) te zien. Weet je niet welk dier is afgebeeld, op de allerlaatste bladzij staan - weliswaar heel klein - alle dieren met de naam erbij.

Helemaal achterin het boek geven Karen Yin en Nelleke Verhoeff nog even aan wat ze met hun prachtige prentenboek willen duidelijk maken: ‘Wat de dieren kunnen, kunnen wij ook. We kunnen de regels veranderen en een wereld maken waar iedereen welkom is. Met elkaar’. En zo is het maar net...

231019 Maak plaats!Nelleke Verhoeff (Rotterdam) begon haar carrière als theatermaker. Pas later ontdekte ze haar liefde voor tekenen, schilderen en digitale kunst. Sinds 2015 maakte ze verschillende boeken. In 2017 won ze de internationale illustratiewedstrijd “Picture This” en in 2018 was ze finalist in de Silent Book Contest. Ze maakte illustraties voor Van Annie Alligator tot Zeno Zebra en schreef daarvoor ook de tekst.

Karen Yin schreef met ‘Maak plaats!’ haar eerste prentenboek, dat in de VS verscheen als Whole whale. In werkelijkheid echter heeft ze nog nooit een walvis ontmoet. Ze woont op een berg in de buurt van Los Angeles. Maak plaats! Is in februari 2023 verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 16,00. Nederlandse tekst: Maria van Donkelaar.

Recensie:
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

19-10-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring