boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Luna - Pieter Koolwijk

Fantasierijk en spannend verhaal over een meisje dat ‘anders’ is

Regelmatig hoort Luna stemmen in haar hoofd. Stemmen die alleen zij hoort en die haar lastigvallen. Daarom woont ze in Huize Hoopvol. Omdat ze vindt daar niet goed te worden begeleid, noemt ze haar onderkomen ‘Huize Hopeloos’. Een lichtpuntje is dat ze elk weekend bij haar vriend Ties mag logeren. Zijn ouders denken gelukkig niét dat Luna gek is. Omdat Luna’s moeder de relatie met haar dochter wil verbeteren, gaan ze samen naar het vakantiepark van Luna’s vader. In dit vervallen oord lijkt niets te beleven, saaiheid ligt op de loer. Maar dat blijkt anders te zijn. ‘Luna’, geschreven door Pieter Koolwijk, is een vervolg op het boek ‘Gozert’, maar beide boeken kunnen los van elkaar worden gelezen.

Luna - Pieter Koolwijk

Net als ‘Gozert’ is ook dit boek geïllustreerd door Linde Faas. Dat zie je meteen al aan de kleurrijke omslag, waar Luna door een herfstbos loopt. De tekeningen verhogen de sfeer die Pieter Koolwijk heeft gecreëerd. Luna is niet de enige die problemen heeft. Ook haar moeder worstelt ermee, problemen met haar dochter, maar ook met haar man. Tijdens het verblijf op het saaie park ontmoet Luna een ander gezin. Daar verloopt ook niet alles gladjes. De mooi met elkaar verweven verhaallijnen komen in de ontknoping prachtig bij elkaar. Het boek is niet alleen spannend, er zijn ook mooie overgangen te ontdekken tussen fantasie en werkelijkheid.

Dat je bijna niet kunt wachten op de afloop is te danken aan de knappe manier (een compliment waard) waarop de schrijver het verhaal heeft opgebouwd. Een prachtig verhaal dus, dat naast fantasie ook de nodige diepgang biedt. Voor de jeugd van twaalf jaar en ouder.

220902 Pieter Koolwijk Foto Evelien DrentenPieter Koolwijk (Gouda, 1974) is schrijver van kinderboeken, die meestal in de categorie fantasy vallen. Toch spelen de verhalen zich af in onze maatschappij. Sinds zijn jeugd is hij verzot op de verhalen van Roald Dahl. Voor het boek Gozert ontving Pieter Koolwijk een Gouden Griffel. Koolwijk woont in Drenthe.

Linde Faas (1985) studeerde cum laude af aan de Kunstacademie in Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en is nationaal en internationaal actief als illustrator. De boeken van Vlo en Stiekel, tevens van de hand van Pieter Koolwijk, zijn ook door haar geïllustreerd. Tegenwoordig woont ze in Tromsø, Noorwegen. Luna is in juni 2021 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 16,00. Geen e-book beschikbaar.

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (gemaakt door Evelien Drenten)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

01-09-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring