Opkomst, blinken en verzinken van een Vlaardings schilder

Lezing over Arij Pleijsier (1819-1879) in Museum Vlaardingen

Lezing over Arij Pleijsier (1819-1879) in Museum Vlaardingen

Het begon traditioneel. Vader, degelijk Vlaardings burger (aannemer en haringreder) is het niet eens met de beroepskeuze van zijn zoon: kunstenaar!? Een opleiding tot huisschilder lijkt hem verstandiger. Maar het vervolg is sensationeel.

De ondernemende Arij Pleijsier (1819-1879) wordt een (inter)nationaal zeer bekend kunstenaar met klanten uit de allerhoogste kringen (koning Willem II en III. De schilderkunst van de 19e eeuw gaf de werkelijkheid weer in zowel romantische als meer realistische varianten. Pleijsier, als typisch schilder van de romantiek, bleef het sentiment trouw. Andere schilderkunstige ontwikkelingen, de school van Barbizon, het impressionisme, de Haagse School, de moderniteit, gingen compleet aan hem voorbij. Hij bleef de stormvaste schilder die hij altijd al was en raakte na zijn dood in de vergetelheid.

De lezing belicht deze opmerkelijke schilder, autodidact, in de context van zijn tijd: Koning Willem III, bijnaam ‘de gorilla’, de parlementaire democratie, stemrecht. Een hele interessante periode dus, die 19e eeuw, nog afgezien van onze vroegere stadgenoot Arij Pleijsier.

Op 15 september, inloop 19.30, aanvang 20.00, Museum Vlaardingen, ‘ARIJ PLEIJSIER (1819-1879) Opkomst, blinken en verzinken van een Vlaardings schilder

tts pleijsier 05 (1)

Willy Atema is cultuurhistoricus. Zij geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis.

Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Als u meer wit weten over haar, kijkt u dan op haar website: www.kunstenkunde.nl

 

 

31-08-2021