'De Geuzen in Vlaardingen' op 5 maart, 13,30 uur

Lezing Jan Anderson in het Streekmuseum

Lezing Jan Anderson in het Streekmuseum

Op 13 maart a.s. wordt de terechtstelling van de 15 geuzen herdacht met o.a. de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk te Vlaardingen. De maand maart staat in Vlaardingen elk jaar in het teken van het geuzen verleden.

Nog steeds wordt de geschiedenis vertelt na het verschijnen van het Boekenweekgeschenk uit 1965, geschreven door de latere directeur van het NIOD Harry Paape.

Jan Anderson en Paape kwamen beide op dezelfde dag in het Stadsarchief van Vlaardingen.  Omdat Jan Anderson reeds jaren bezig was met de geschiedenis van de 2e Wereld oorlog in Vlaardingen, werd Paape door de toenmalige archivaris naar Jan verwezen.  Met de kennis van toen is het Boekenweekgeschenk geschreven.

Uit latere gesprekken, met de toen nog aanwezige Geuzen, bleek dat er nog veel nieuwe informatie boven water kwam.

Jan Anderson geeft hierover een lezing in het Streekmuseum op zondag 5 maart 2023 om 13.30 uur tot omstreeks 14.00 uur. Na de lezing is de mogelijkheid om de, vaste, expositie over de geuzen te bezoeken.

Streekmuseum Jan Anderson, Ketelweg 50, 3135 GM Vlaardingen. Geopend iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. Gratis toegang.

19-02-2023