Lezing Historische Vereniging over Vlaggetjesdag

Lezing Historische Vereniging over Vlaggetjesdag

VLAARDINGEN - Op 23 januari 2024 vertelt de Vlaardingse visserijkenner Henk Brobbel over de vroegere Vlaggetjesdag in Vlaardingen. Vlaggetjesdag is in Vlaardingen begonnen als gewoonte om pas na de zondagse bidstond ‘voor de visserij’, gehouden in de Grote Kerk de beschikbare vlaggen en wimpels in de masten van de voor vertrek naar de visgronden gereedgemaakte haringbuizen te hijsen.

Dat Vlaggetjesdag een oude gewoonte kun je lezen in de gedichtenbundel Eerkroon voor de stede Vlaerdinghe uit 1743, waarin dichter Arnold Hoogvliet een uitgebreide passage weergeeft over ‘Vlaerdings buyzendag’. Hieruit blijkt dat dit feest een oude Vlaardingse gewoonte was en zeer veel mensen op de been bracht.
   Wanneer dit festijn precies is begonnen valt niet meer te achterhalen. Vlaggetjesdag werd in elk geval in de 18e eeuw al gevierd. We weten wel wanneer deze traditie is geëindigd. In 1964 werd in Vlaardingen de laatste echte vlaggetjesdag gehouden. In mei 1971 was er een soort vlaggetjesdag. Meer bedoeld als maritieme omlijsting voor de opening van het nieuwe gebouw van het ‘Instituut voor de Nederlandse Zeevisserij’ ofwel Visserijmuseum, werd  het officieel ‘Dag van de Nederlandse Zeevisserij’ genoemd. Wie herinnert zich niet alle schepen die in de “Nieuwe Haven” lagen tot Buisjesdag op maandag waarbij de schepen naar zee gingen? 

Locatie lezing
Kantine Honk- en Softbalvereniging “SC Vlaardingen Holy”
Zwaluwenlaan 480
3136 VH Vlaardingen

De auto kun je parkeren bij de flat aan de overkant van de straat. Dan het pad inlopen bij de dierenarts en rechtsaf het terrein op. Daar kan ook de fiets gestald worden. Aanvang: 20.00. uur. Toegang is gratis.

Foto
Collectie Ernst Lohmann

12-01-2024