Waar komt die vogelnaam vandaan?

Leuke online lezing woensdag 14 apr over (veemde) vogels

Leuke online lezing woensdag 14 apr over (veemde) vogels

Waarom heet een fuut ‘fuut’ en waarom zegt de koekoek ‘koekoek’? Houdt de ijsvogel van ijs? Toine Andernach uit Den Hoorn zocht het uit en vertelt erover in een onlinelezing op woensdagavond 14 april, georganiseerd door de Midden-Delfland Vereniging.

Je kunt Toine alles vragen als schrijver van ‘Baardman & boterkontje’. Er zijn al heel veel vogelgidsen maar daar staat niks in over de soms raadselachtige betekenis van vogelnamen. Als vogelliefhebber van kindsbeen af en taalkundige was het boek een kolfje naar zijn hand.

Toine Andernach is lid van zowel de Midden-Delfland Vereniging als Vogelwacht Delft en omstreken. Tijdens excursies rees meer dan eens de vraag hoe een vogel aan zijn naam kwam. Er kwamen vaak verschillende verklaringen. Later zocht Toine het dan uit en van het één kwam het ander. In overleg met Renata de Wit, ook woonachtig in Den Hoorn en van wie vele fraaie foto’s in het boekje staan, leidde dat tot ‘Baardman & Boterkontje’.

Quiz
Iedereen is welkom bij deze gratis lezing die om 19.45 uur begint en inclusief een vragenrondje na afloop nog geen uur duurt. Deelnemers kunnen rekenen op leuke, luchtige en soms hilarische verhaaltjes, samen met prachtige foto’s en bijzondere oude prenten.  Via een quiz kun je vanuit je luie stoel bovendien je kennis testen. ‘Met elkaar kunnen we zo veel te weten komen over de namen van vogels die ook in Midden-Delfland voorkomen’, aldus Annemiek van Adrichem die namens de vereniging meewerkt aan de avond. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.middendelflandvereniging.nl. Of stuur meteen een mail naar ledenactiviteiten@middendelflandvereniging.nl. Na aanmelding ontvangt u tijdig een inlogcode.  

 

10-04-2021