Muziekcafé de Hommel feestelijke bende

Leo IJdo 70 jaar

Leo IJdo 70 jaar

VLAARDINGEN - Het zat er zo’n kleine 26.000 dagen aan te komen, maar uiteindelijk joeg ceremoniemeester Frans van Brederode de feestelijke en kleurrijke kogel door de Vlaardingse Grote Kerk die voor eenmaal Muziekcafé de Hommel mocht worden genoemd: Leo IJdo vierde zijn 70e-verjaardag ten overstaan van zo’n 100 gasten. een kleurrijke club vrienden, betere bekenden, horecaffers en familie.

Frans van Brederode maakte zich al enige tijd hard voor een serieuze viering van dit feit. In zijn beleving was het onbestaand dat de kleurrijke Nachtburgemeester deze mijlpaal in eigen kring zou vieren. vele stadgenoten uit de Schelvispekelenaclave waren dit roerend met hem eens.

En zo geschiede. Frans van Brederode benoemde zichzelf tot Chef Bedelstaf en sjouwde, gewapend met notitieblok en een ongekende dosis goesting van kroegje naar kroegje. En of ze wilden of niet, maar hij kletste vrijwel iedere horecaondernemer en aanverwante zakenbroeders en -zusters geld uit de zak of kassa. Immers, zo luidde zijn verweer, de Nachtburgemeester was er juist voor hen. De lijst is te lang om alle mecenassen bij naam te noemen, maar stap een kroeg of anderzins binnen en je treft een gulle gever.

Ben Trooster, in een grijs verleden zelf DJ, verzorgde de muziek. Klanken waarop werd gedanst, gezongen en waar doorheen mocht worden gekletst, passeerden van acht tot middernacht de revue. Alles gelardeerd met een hapje en een drankje een mooie voorbode voor de aanstaande decemberfeestmaand.

231010 Leo IJdo3Er was een cadeaubar waarop in gestaag tempo veelal flessen met ondeugende inhoud werden bijgezet en ook werd de Kolenkit (zwart als git) niet vergeten. Vele enveloppen met inhoud, in een enkel geval Monopoliegeld, verdwenen in dit oudhollands gebruiksvoorwerp. Alle bijdragen bestemd voor de Dag Zonder Drempels 2024 van de Sjaak Foundation. Ook was er een 3D-beeldje van Leo zelf; Leootje als gespierde spijker.

Na de Vlaardingse vlag halfstok te hebben gehangen kwam dag-variant Bert Wijbenga, iets later dan gepland, ook nog even buurten. Gewapend met een doos bier werden de beide eerste burgers van zowel de dag als de nacht, vrienden voor dit stoffelijke leven.

Na een tuin-getint cadeau in de vorm van een statafel en twee burgemeester zetels kreeg de jarige onder andere nog een reischeque, etensbonnen van het Delta Hotel en Gallo d’Oro, VIP-kaartjes voor De Wannebiezz (Ahoy, 15 maart 2024) en uiteraard een taart om aan te snijden en in te bijten. Deze laatste een gift uit de delicatessenkeuken van Banketbakker Molendijk. Verder twee vaten bier van KnaapHoreca, een zanger van een aantal Hommel-klanten en wat we verder zijn vergeten. Ook liet de zoetgevooisde stem van zanger Adré Pronk merken dat een uitverkiezing richting Songfestival nog lang niet is uitgesloten.

Klokslag 00.00 uur waren de koek, taart en het bier op en Leo IJdo niet langer jarig. In polonaise liepen de gasten vervolgens goedgemutst en soms wat wankel Muziekcafé de Hommel uit. Zachtjes neuriënd en met een glimlach van oorlel tot oorlel ten teken van een onvergetelijk feest.

Agenda
Leo IJdo wordt 80-jaar
Datum: 10 oktober 2033
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Rustoord de grijze Kip te Vlaardingen

231010 Leo IJdo

11-10-2023