Een kijkje achter de schermen

Laboratorium in Museum Vlaardingen

Laboratorium in Museum Vlaardingen

VLAARDINGEN - Op 8 en 9 september brengt het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Lab op pad naar Museum Vlaardingen. Onderzoekers van het Rijkserfgoedlaboratorium gaan dan op zaal bijzondere objecten uit de collectie onderzoeken. Ook enkele collega-musea uit de regio brengen objecten mee om deze aan experts voor te leggen. Voor het publiek een uitgelezen kans een kijkje achter de schermen te nemen.

Lab op pad
Met het project Lab op pad kan een breed publiek kennis maken met wetenschappelijk en materiaal-technisch onderzoek naar museumobjecten. Onderzoekers van het Rijkserfgoedlaboratorium (RCE) brengen hun onderzoeksapparatuur mee naar diverse musea in het land en doen ter plekke onderzoek naar collectiestukken. Museumbezoekers kunnen het onderzoek op locatie volgen en vragen stellen.

Het belang van wetenschap voor het behoud van cultureel erfgoed (zoals bijvoorbeeld schilderijen, textiel, archeologische vondsten, gebruiksvoorwerpen) is bij velen niet zo bekend. Terwijl (natuur)wetenschappelijk onderzoek vaak een antwoord kan geven op vragen als: Is dit schilderij inderdaad in de zestiende eeuw gemaakt? Is die briefopener wel van mammoetivoor, zoals de schenker destijds beweerde? En klopt het dat deze deurklinken echt in de art nouveau-tijd zijn gemaakt?

Deze en andere vragen kunnen worden beantwoord tijdens het Lab op pad dat op 8 en 9 september neerstrijkt in Museum Vlaardingen.

Verrassingen en vondsten
Soms kan een onderzoek op zaal tot verrassende vondsten leiden. Zo bezocht het Lab op pad-team in oktober 2021 De Museumfabriek in Enschede en onderzocht onder andere bijzondere portretten op houten panelen. Met de zogeheten XRF-scanner, waarmee je met straling door meerdere lagen materiaal kunt kijken, kwam een wapenschild tevoorschijn. Hierdoor was het mogelijk te achterhalen welke personen op de portretten afgebeeld staan. Wie weet wordt ook dit keer iets bijzonders ontdekt.

Op 8 september zullen objecten van enkele musea uit de regio worden onderzocht. Op zaterdag 9 september komen een aantal objecten uit de collectie van Museum Vlaardingen aan bod. De toegang is deze zaterdag gratis in verband met Open Monumentendag.

02-09-2023