Waarman's ogenblik

Laatste ronde

Laatste ronde

Waarman kijkt, het is immers vrijwel einde jaar, terug op een vreselijke tijd. Hij doet dit in een monoloog en onderbreken is niet mogelijk. Ga er bij lezing te allen tijde vanuit dat wat hij poneert de juiste stelling is.

‘Tsja, je zou het ondanks Wuhanese oprispingen eind 2019 niet hebben verwacht, maar het was een verschrikkelijke hoeveelheid dagen die samen een jaar maken. Wie op 1 januari rond 00.07 uur het glas had geheven en had gezegd: “Dit wordt een tropenjaar met bestuurlijke missers, ongekende virologen die zich opwerpen als tv-vinologen en ander geraas,” die zou tussen de laatste knallen door zijn weggehoond.

Ook ons dagelijks leven moest eraan geloven afgelopen lente. MKB plus het culturele leven op slot en de bevolking aan de corantaine. George Orwell zou er trots op zijn geweest (niet blij, nee, zeker niet blij) dit in 1949, in zijn antiutopie, de roman 1984, te hebben “voorspeld”.
   Meer waarschuwde de auteur tegen élk totalitair systeem dat zich, in welke historische, politieke, sociale of morele samenhang ook, opstelt als bedreiging van de vrijheid en eigen persoonlijkheid van het individu.
   Het was hem ook liever geweest; een waarschuwing in plaats van een rake profetie.

De wereld kreeg een enorme fysieke dreun, die ook wijlen Muhammad Ali aan het wankelen had gebracht. De zeven miljard bewoners hebben niet alleen een teer gestel, ook geestelijk zijn ze van de leg.
   “Alle commotie komt stomweg van wat Chinees geknoei in een met westers geld gesponsord laboratorium,” ijlden complottheoretici hun geestelijke waanzin als Covid-19-kleine virusjes de wereld in.
   “Bolle virussen met trompetvormige eindjes, hoe verzinnen ze het!” protesteerde de wereld vanachter het beeldscherm en tikte eigen varianten de wereld in. “Ik heb altijd al gedacht dat deze wereld er niet was voor de bevolking, maar voor de kleine groep stuurlui, de Illuminati, die met verborgen radarinstallatie de wereld naar hun hand zetten. Die dertien […] zionistische families die onophoudelijk met elkaar in verbinding staan, elkaar de bal toespelen. Denk aan Rothschild, Rockefeller, De Medici, Habsburg, Krupp, Romanov, Windsor en hoe ze zich verder ook mogen noemen; dat is de as van het kwaad.
   Deze elite wordt ondersteund door driehonderd andere families, vaak bekende namen als: Agnelli, Bush, Morgan, Rooseveld en Morgan. Dat Middle Management wordt weer omringt door machtswellustelingen als: Henry Kissinger, Bill Gates, de familie Clinton, Warren Buffet en ga zo verder.”’

Wolkjes geïnhaleerde Zware van Nelle kringelden uit oren, neusgaten en andere niet bij name te noemen lichaamsopeningen van Vlaardingens meest populair columnist.

‘Om dichter bij huis te blijven is de site van De Vlaardinger enige tijd geleden gekidnapt en alle inhoud en het ontwerp […] liggen in een bureaulade bij de FBI onder te stoffen tot deze scherpe verslaglegging weer wordt vrijgegeven. Digitale oplosser van alle problemen op dit vlak, James Bond, is nog altijd bezig de bende te ordenen en alle klanten weer tot vriend te maken. Ondanks dat we in een steriele, maar smerige wereld leven die wordt geregeerd door 0 en 1, en die almaar sneller moet, valt van enige vooruitgang nauwelijks te spreken.

De Vlaardinger wenst alle lezers en zij die dit overwegen een prettige jaarwisseling en een beter tot mirakels 2021. De historische vooruitzichten zijn positief, niet als een lukrake te dure test, maar omdat het gros der epidemieën, pandemisch of niet, met een jaar de pleiterik maken.

Straks in de rij voor een vaccinatie. Dat wordt een weerzien met gelijkgestemden die je een jaar niet hebt mogen knuffelen. Of dit allemaal rechtsgeldig is? Die verplichte en amper geteste inenting. Dat blijft de vraag. In ieder geval is het raadzaam vanavond (31-12-2020) klokslag 00.00 uur nog maar eens kwistig met goede wensen rond te slingeren. Daar wordt een mens niet minder van. Kijk daarbij buren, vrienden en familie doordringend in de ogen; het kan immers zomaar de laatste keer bij leven zijn.

Beter voor de ogen is het vermaledijde vuurwerkverbod. De kreet luidt dit jaar dan ook niet: “Kijk uit mét vuurwerk” maar: “Kijk uit náár vuurwerk.”’
   Waarman besluit zijn jaaroverzicht met: ‘Of niet natuurlijk.’

31-12-2020