De Boeiende Route van Maassluis

Kunstwerk van de Maand september 2023

Kunstwerk van de Maand september 2023

De Boeiende Route van de Maassluise kunstenares Friedie Kloen (1956) is een kunstproject in Maassluis, waarbij vier houten beelden van een mensfiguur die een boei draagt langs de wandelroute naar de historische binnenstad waren geplaatst. De beelden waren gemaakt van een 125 jaar oude eikenboom die omviel bij de Ridderhof in Maassluis. Het project won in 2000 een ontwerpwedstrijd en werd in 2006 voltooid. Maar waarom spreek ik in de verleden tijd? De beelden zijn helaas verdwenen door houtrot en zijn alleen de sokkels overgebleven. Slechts twee beelden zijn in 2020 vervangen door kunststof replica’s.

De beelden symboliseren de verbinding tussen de Nieuwe Waterweg en de Binnenstad van Maassluis. Wat boeiend is trekt de aandacht. Vier keer zouden we de sjouwende mens tegenkomen op zijn pad om de boei naar de Zuidvliet te brengen. Nu is er alleen nog het eerste en het laatste beeld te zien. Op de Burgemeester van der Lelykade bij de rivier, tilt het eerste beeld een boei uit het water en het laatste beeld, dat op een platform onderaan de dijk staat tussen de Wip en de Wateringse Sluis, laat de boei zakken in de Zuidvliet. Juichend heft de mens de handen in de lucht. De boei ligt op zijn bestemming!

Maar wacht eens even. Op mijn wandeling van het Hoofd naar de Wip kwam ik bij het Havenplein toch een derde beeld, staande op de Vloedpaal in de buitenhaven tegen dat zou kunnen passen in deze Boeiende Route. Echter dit beeld staat verkeerdom en tuurt naar het Scheur. Zou hij of zij de boei verloren hebben? Nee, dit beeld heet Stormkracht, is eveneens van Friedie Kloen en was Kunstwerk van de maand in februari 2022.

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
‘Wat ik leuk vind, is dat de boeien die met de figuren een verband hebben de beelden in de context zetten van Maassluis als havenstad. Met de verwijzing naar een haven die de stad boeiend maakt, heeft de naam van het over twee plaatsen verdeelde kunstwerk ook nog een passend woordspeling in zich!’

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
‘Een prachtig beeld met mooie lijnen waar echt kracht vanuit gaat. En het staat op een mooie toepasselijke nautische locatie. Ik hou van natuurlijke materialen dus vind het erg jammer dat deze replica is vervangen door kunststof. Hoe goed nagemaakt ook, misschien wel te perfect.’

De Boeiende Route is een interessant voorbeeld van hoe kunst de aandacht kan trekken en de geschiedenis en cultuur van een stad kan weerspiegelen. Als u meer wilt weten over Friedie Kloen en haar andere werken kijk dan op: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/boeiende-route/.

De exacte locatie van deze en andere openbare kunstwerken in Maassluis kunt u vinden op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart/.

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).

24-08-2023