KUNSTWERK van de MAAND november: Oorlogsmonument

KUNSTWERK van de MAAND november: Oorlogsmonument

Oorlogsslachtoffers worden ieder jaar op 4 mei bij het Oorlogsmonument herdacht. Aanvankelijk alleen van de Tweede Wereldoorlog, later ook van andere oorlogssituaties zoals de Politionele Acties in Nederlands-Indië.

door Jan Buijsse

Het bronzen beeld, gemaakt door beeldhouwer en tekenaar Ek van Zanten staat aan het Prinses Julianaplantsoen. Een staande vrouwkijkt naar een liggende man. Duidelijk is de smart van de figuren af te lezen. Een ontroerde vrouw bij een uitgemergelde man.

Later werd een namenwand, een ontwerp van Ron Leeuwen, aan het monument toegevoegd. De namen van 156 omgekomen inwoners van Maassluis, geven het monument een persoonlijkeemotie.

Ek van Zanten heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Prix de Rome en de Cultuurprijs van de gemeente Hilversum.

Overhet Oorlogsmonument zei hij: ‘In de eerste plaats kan men zich een oorlogsmonument niet als iets vrolijks voorstellen, maar eerder als een moment van bezinning op alle ellende die uit de oorlog voortvloeit, nog geaccentueerd door de huidige oorlogsdreiging, waar eens te meer uit blijkt dat er nooit een werkelijke winnaar is, maar – menselijk gesproken – altijd een verlies, een schijnoverwinning dus.’

De Maassluise jeugd begrijpt goed waar het beeld voor staat: een mooi beeld met een emotionele gedachte, dat doet denken aan een moeder bij een dode zoon.

De ‘willekeurige’ Maassluizer vindt het een passend en ingetogen beeld, benadrukt door de namenlijst van omgekomen stadsgenoten.Een passende uitstraling voor een herdenking. Het blijft ontroeren; onder de hoofddoek van de vrouw een fijn gezicht; het verdriet in haar houding is evident.

Ook de Maassluise kunstenaar vindt er iets van: het is het indrukwekkendste kunstwerk van Maassluis: een bijzonder mooi statig beeld op een waardige plek.De droefheid straalt ervan af. De vrouw, hand voor haar gezicht, kijkt neer op een liggende, uitgemergelde man die een been mist.De omgeving nodigt uit tot geconcentreerdkijken naar het beeld en de betekenis te laten inwerken.

De vrouw bij de liggende man is zichtbaar aangedaan, dat zie je aan haar houding. Op de grond ligt een figuur, een arm uitstrekkend en een ingevallen middel, mager ook. Een heel mooie harmonische samenstelling van de twee figuren.

Dit is slechts in het kort wat informatie over het Oorlogsmonument. Nieuwsgierig geworden?Kijk dan op:http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/oorlogsmonument/. Voor de locatie zie: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De werkgroep Kunstwerk van de Maand, bestaande uit Mischa Koorneef (coördinatie), Nel Wilkes (fotografie), Jacques Visker (research), Jan Buijsse (publiciteit) zet iedere maand een ander kunstwerk in de schijnwerpers.

Foto Nel Wilke

30-10-2021