Kunstwerk van de Maand januari 2023 in Maassluis

Begin van een nieuw leven

Een nieuw jaar, een nieuw Kunstwerk van de Maand: ‘Begin van een nieuw leven’. Heel toepasselijk. Bovendien gemaakt door een onlangs overleden kunstenaar: Leen Droppert. Daarmee wordt de cirkel van het leven gesloten.

Kunstwerk van de Maand januari 2023 in Maassluis

De bedoeling van het min of meer mysterieuze beeld wordt voor verschillende mensen, onder wie Maassluise kunstenaars, duidelijker als ze de naam te weten komen. Dan zien ze onder meer een ei dat op het punt staat open te breken. Het ei lijkt beschermd te worden door de rand eromheen, als handen die een klein kind willen beschermen. Het ei als universeel symbool voor nieuw leven. De scheur bovenin zou kunnen verwijzen naar het moment dat het nieuwe leven kan beginnen.

Meer dan vijftig jaar staat het beeld aan de rand van een besloten speelplein voor de jongste kinderen. Tegenwoordig aan de Rhijnvis Feithstraat, hoek G.A. Brederodelaan, aan het hek van het schoolplein van IKC De Kindertuin. Kijk ook op de website van de gemeente voor de locatie: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

In zijn lange leven heeft Leen Droppert veel kunstwerken gemaakt. Zijn eerste bronzen beeld staat sinds 1958 in Vlaardingen, zijn geboorteplaats. Hij werkte voor gemeenten en het Rijk bij nieuwbouw van scholen en openbare gebouwen, voor kerken, stichtingen en particulieren. Ook in Maassluis zijn van hem bronzen beelden te zien en tevens het herinneringsmonument Bombardement 1943, een glasraam in een kerk aan de G.A. Brederodelaan en een wit kunststof beeld in de tuin van Museum Maassluis.

De website van de Culturele Raad geeft nog veel meer (achtergrond)informatie over dit kunstwerk: http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/begin-van-een-nieuw-leven/ En wil je een gesproken tekst over het beeld beluisteren Klik hier of http://crmmaassluis.nl/wp-content/uploads/2022/11/Begin-van-nieuw-leven.mp3.

De werkgroep Kunstwerk van de Maand bestaat uit Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit). Fotografie: Micha Koorneef.

23-12-2022