Een ‘nuttig & beeldend’ kunstwerk

Kunstwerk van de Maand december: Tatoeagetegels

Kunstwerk van de Maand december: Tatoeagetegels

MAASSLUIS - De tatoeagetegels zijn een kunstproject van Karin Colen, een ontwerper en vormgever van ‘nuttige & beeldende kunsten’. We kennen de kunstenares niet alleen door deze tatoeages, maar ook van haar harten, die sinds 2007 op de speelpleinen van kindcentrum ’t Startpunt liggen in Sluispolder-Oost.

Sinds 2012 liggen er van haar vierendertig betontegels van 60 x 60 cm in de trottoirs in enkele straten op het Balkon. De tegels zijn voorzien van armtatoeages van inwoners van Maassluis in basreliëf. Het zijn acht verschillende ontwerpen, die elk een verhaal vertellen over de persoon of de stad.

Met het ontwerp van de tatoeagetegels won Karin de kunstopdracht van de gemeente Maassluis voor Het Balkon, een wijk in Maassluis, die gebouwd is op de voormalige scheepswerf van Verolme. De wijk heeft een maritiem karakter, met straatnamen die verwijzen naar schepen, zeevaarders en havens. Daarom wilde Karin iets doen met de geschiedenis en de identiteit van de wijk, die verbonden is met de scheepvaart. Ze kwam op het idee om tatoeages te gebruiken als een symbool van de zeemanscultuur, maar ook als een uiting van individualiteit en trots. Ze vroeg aan de bewoners van Maassluis om hun armtatoeages te laten zien en te vertellen wat ze betekenden. Uit de vele inzendingen koos ze er acht uit, die ze vervolgens in beton liet gieten.

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
“Mooi bedacht concept dat op subtiele manier het maritieme verleden van Maassluis levend houdt. Als je het niet weet loop je er snel letterlijk aan voorbij. Ik weet dat ze er liggen maar heb ze lang niet allemaal gezien. Kunst hoeft ook niet altijd opvallend te zijn.”

Is kunst die niet opvalt dan wel nuttig te noemen?

En wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
“De tegels roepen een diversiteit aan verhalen bij mij op. De liefde, de zee, de bloemen, de vogels en het varen prikkelen de verbeelding. Maar ook een enkel woord prikkelt mij. Ook is het nabije en het verre duidelijk in de tegelverzameling aanwezig. Zoals de zwaluw die ons lief is en de schepen die doen denken aan verre oorden. Wat mij bij het zien van de tegels direct aanspreekt, is dat alle afbeeldingen en letters scherp zijn weergegeven. Alleen al deze vakkundige zorg die aan het fabriceren is besteed, nodigt je uit om een wandeling over Het Balkon te maken en verhalen de vrije loop te laten.”

Ja, wel nuttige kunst dus! De exacte locatie van al deze tatoeagetegels kunt u vinden op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart/. En meer achtergrondinformatie is te vinden op http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/202312-tatoeagetegels/.

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).

Foto
Nel Wilkes

23-11-2023