Kunstenaar: Hans Blank, 1952-2019. Beeldhouwer, kunstschilder

Kunstwerk van de Maand april: Scheepsbemanning (De zee geeft en neemt)

Kunstwerk van de Maand april: Scheepsbemanning (De zee geeft en neemt)

MAASSLUIS - Hans Blank was bekend om zijn werken die vaak verband houden met de zee en schepen, geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater. Hij zag de mens als een kwetsbaar en afhankelijk wezen.

Toch spreekt uit zijn grotere beelden juist de vitaliteit en de energie van de mens. Dat is  goed terug te zien in het bronzen beeld Scheepsbemanning, waar we drie mannen zien die  een lijfelijke zware inspanning leveren. Het beeld toont de kracht en moed van zeelieden en  staat symbool voor hun onmisbare rol in de maritieme geschiedenis van Maassluis.

Scheepsbemanning is een monument ter nagedachtenis aan de Maassluizers die op zee  gebleven zijn. Hun achterblijvers weten: de zee geeft, de zee neemt. Daarom staat op de  sokkel ook een regel tekst van Toon Hermans: ‘… en de zee zal mijn zwijgen wel verstaan…’.

Sinds 2007 staat dit beeld van Hans Blank aan de oever bij het Douanehuisje en toont sterke gelijkenis met zijn beeld Visserijmonument dat in Den Oever staat, eveneens ter  nagedachtenis van niet teruggekeerde zeelieden.

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
‘Ik vind de uitdrukking van de mannen die elkaar niet mis te verstaan nodig hebben, met dit kunstwerk echt heel goed uit de verf komen. De gezichtsuitdrukkingen krijgen geen  aandacht en doen er voor mij ook niet toe, omdat de gezamenlijke houding al alles uitdrukt  wat het betekent om scheepsbemanning te zijn. Met de hoge de sokkel zie ik het beeld als  bedoeld voor het uitdrukken van grote waardering voor genomen risico’s.’

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
‘Een krachtig beeld!! Er zit veel beweging en dynamiek in! Precies ook wat het moet uitbeelden. De zeelieden die druk aan touwen trekken en de enorme kracht die dat kost.’

‘Een van de mooiere beelden in Maassluis, ter nagedachtenis van de Maassluizers die niet  meer terugkwamen van zee. Tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen maar nog niet zo  lang geleden was zeeman of visser een gevaarlijk beroep, wie kent niet de uitdrukking: De  vis wordt duur betaald.’

‘Prachtig groot en indrukwekkend maritiem monument. Ik hou er van om direct te kunnen  zien wat iets moet voorstellen. Je ziet de kracht die mensen vroeger moesten leveren, soms ten kosten van zichzelf.
Vind het echt op een geweldig mooie, toepasselijke plek staan.’

Wilt u meer te weten komen over de kunstenaar, het monument en de geschiedenis daarvan, kijk dan op: https://crmmaassluis.nl

De locaties van alle openbare kunstwerken van Maassluis vindt u hier: 
www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en  coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch  (publiciteit).

Foto
Nel Wilkes

28-03-2024