Kunst in het Streekmuseum Jan Anderson

Vanaf 5 december tot eind februari 2023

Veel mensen denken dat het Streekmuseum alleen stoven, kruiken, gereedschappen en klederdracht verzameld. Toch zijn wij instaat om een compleet beeld van de 2e Wereld Oorlog te tonen, dat in een speciale zaal al ruim 15 jaar wordt tentoongesteld.

Kunst in het Streekmuseum Jan Anderson

Vanaf het eind van het jaar is een klein deel van onze eigen omvangrijke kunstcollectie te zien in het museum.

In de twintiger jaren verscheen er een kunsttijdschrift genaamd ‘De Wendingen’ dat vol staat met afbeeldingen van de Jugendstil en Art Deco. Waarvan een aantal uitgaven met voorbeelden van de Amsterdamse School zijn te bewonderen in deze tentoonstelling.

Tevens tonen wij een selectie van het materiaal van de Vlaardingse schilder en kunsthandelaar Willem Brinkman. Een prachtig beeld ‘De Zeemeermin’ door hem vervaardigd in zijn werkplaats aan de Galgkade te Vlaardingen. Een olieverf schilderij ‘Zicht op Maassluis’ vanaf het pontveer te Roozenburg uit 1932.

Vorige week overleed de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert, wij tonen een greep uit onze collectie tekeningen door hem gemaakt over de visserij uit 1954. Leen was naast de vervaardiger van tientallen beelden in onze stad ook een meester in klein brons. Hiervan zijn een aantal voorbeelden te bewonderen. Tevens de ‘Kunstprijs’ welke het Streekmuseum in zilver mocht ontvangen.

In de tentoonstelling tonen wij de brief waarbij de jury in 1981 Droppert benoemd tot uitvoerder van het ‘Geuzenmonument’, dat in 1983 door de toenmalige Koningin Beatrix werd onthuld.

Deze expositie ‘KUNST IN HET STREEKMUSEUM’ is te zien tot eind februari 2023.

Streekmuseum Jan Anderson is geopend Iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. Gratis toegang.

Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
Vlaardingen

Schilderij
Gezicht op Maassluis van Willem Brinkman.

Fotografie
Hans Bakker

06-12-2022