Kuikens in het land, poes in de mand

Kuikens in het land, poes in de mand

De meeste weidevogelkuikens zijn inmiddels uit het ei en lopen rond in de weilanden. De kwetsbare gruttootjes en kievitjes trotseren veel gevaren en vallen onder andere ten prooi aan katten. Daarom is de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ gestart. “Doe een kleine moeite en houd uw (boerderij)kat deze twee maanden ‘s nachts in huis of in de schuur”, roept Henk van de Kamp (voorzitter van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert) op.

Weidevogels en hun kwetsbare kuikens hebben het moeilijk. Dit heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is dat ze ten prooi vallen aan katten. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu van de jagers, maar instinctief doden ze ook weerloze kuikens van weidevogels. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar, omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. 

Kleine moeite

Er wordt op allerlei manieren hard gewerkt om weidevogels te behouden in Midden-Delfland en om kuikens te beschermen tegen roofdieren (predatoren). Van de Kamp: “Mensen kunnen ook zelf meehelpen en predatie voorkomen. Dat is heel simpel: van half april tot en met juni ‘s nachts het kattenluik op slot en de kat binnenhouden. De boerderijkatten wat melk en brokken geven en de schuurdeur dicht. Daarmee redden we veel weidevogelkuikens.” 

Campagne

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun kat zich als een roofdier gedraagt, ook als ze genoeg te eten krijgen. De kat zelf kan het niet helpen, het is een aangeboren instinct. Daarom volgt Vockestaert het voorbeeld van Friesland en start de campagne ‘Poes in de mand’ ook in Midden-Delfland. Bekijk de campagnefilm van poes Gurbe op www.poesindemand.nl en zegt het voort: ‘Kuikens in het land, poes in de mand’.

Persfoto_Poes_in_de_mand_Gurbe-Pykje

 

 

09-05-2022