boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

KRUISPUNT - Jonathan Franzen

Menselijke gevoelens tijdens doorbraak drugs en seksuele vrijheid

Jonathan Franzen beschrijft in de roman Kruispunt de gevoelens van de familie Hildebrandt. Dit in de tijd van de veranderende cultuur van het Amerika van begin jaren zeventig, tijdens de doorbraak van drugs en seksuele vrijheid. Een vader die uit zijn liefdeloze huwelijk wil stappen, onwetend van het feit dat zijn vrouw over hetzelfde nadenkt. De oudste zoon die een verbazingwekkende beslissing neemt, de dochter die de hippiecultuur gaat aanhangen en de jongste zoon die geen drugsdealer meer wil zijn om geld te verdienen voor zijn eigen verslaving.

KRUISPUNT - Jonathan Franzen

Het eerste deel van de roman, getiteld Advent, telt 364 pagina´s en voltrekt zich op één dag, 23 december 1971. Het tweede deel heet Pasen en speelt zich af in de week voor Pasen 1972. De titel Kruispunt (Crossroads) is niet alleen de naam van een religieuze jeugdgroep in de roman, maar ook van een blues van de Amerikaanse bluesgrootheid Robert Johnson. De tekst gaat over een man die op een kruispunt tot een nogal ingrijpende levenskeuze komt:

I went to the crossroad, fell down on my knees
I went to the crossroad, fell down on my knees
Asked the Lord above, "Have mercy, now, save poor Bob if you please"

De leden van het gezin Hildebrandt, de vijf hoofdpersonen in de roman, staan op een ´kruispunt´. Ze zijn op zoek naar een beter leven. Russ, de vader van het gezin is hulppredikant. Hij wordt verliefd op Frances, een vrouw die zich bij hem had aangediend voor rouwverwerking, een onderdeel van zijn takenpakket. Ook de andere vier gezinsleden ontdekken iets nieuws in hun leven, iets waarvan ze niet weten wat het hen zal brengen.

De schrijver laat de lezer in zijn beschrijvingen diep doordringen tot de persoonlijkheden van deze personages: ´Uit Frances´ mond was het woord genie als een bijtend zuur in Russ´ hersenen. Hij had het koeltjes moeten ondergaan, maar op zijn mindere dagen was hij niet in staat dingen na te laten waar hij achteraf spijt van kreeg. Het leek soms wel alsof hij ze deed omdat hij er spijt van kreeg: ineenkrimpen van retrospectieve schaamte, zichzelf in stilte verwijten maken, dat was zijn manier om de weg terug te vinden naar Gods genade.´

211029 Jonathan Franzen c Janet FineJonathan Franzen werd op 17 augustus 1959 geboren in Western Springs, Illinois. Hij brak in 2001 internationaal door met De correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving. Hij publiceerde in 2010 Vrijheid, door velen gezien als de beste roman van deze eeuw. 

Kruispunt is vertaald door Peter Abelsen en verscheen in september 2021 als eerste en tweede druk bij Prometheus, Amsterdam. Het boek telt 572 pagina´s en kost € 25,00. Het boek is tevens verkrijgbaar als e-book.

ISBN 978 90 446 3918 6

Recensie
Margriet Kleijn

Fotografie
Janet Fine

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

28-10-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring