Van klassiek tot aan de dag van vandaag

Kraanconcerten: Muzikaal spekTAKEL

Kraanconcerten: Muzikaal spekTAKEL

VLAARDINGEN - Het feestjaar 2023, waarin Vlaardingen het feit viert dat de Schelvispekelenclave 750 jaar stadsrechten bezit, loopt geleidelijk aan naar een onvermijdelijk einde. Maar geen grote finale zonder muziekspektakel aan het water. Vlaardingen en het zilte nat zijn altijd met elkaar verbonden. Ze hebben elkaar nodig en je mag ze goede buren noemen. Vrienden zelfs. Zeker op 15 en 16 september zal hiervan sprake zijn.

Met een keur aan bekende en lokaal aansprekende artiesten zal het op de Westhavenkade twee avonden feesten worden als nooit tevoren. Of het moet in het jaar 1273 zijn geweest.

Vrijdag
Het programma is met zorg opgebouwd en laat zeker progressie zien als het om volume en opzwepend vermogen gaat. Niet dat John Buisman met de percussie van Havelok een muzikaal doetje is. Nee. Dit muzikaal verrassend spektakel zet Slagerij van Kampen onverdroten in de schaduw. De bijbehorende vertellingen van deze Rotterdammer over het leven van v/h zijn stadgenoot en dichter Cornelius Bastiaan Vaandrager doen het publiek lachen, rillen en genieten tegelijk.

Sopraan Channa Malkin en bariton Michael Wilmering zijn eenvoudig ‘Romeo en Julia’. De zang is fenomenaal en laat de stemmen over het water schallen.

De slotact is van Hollandse bodem, heet Club Classique en zijn geven tijdens het licht klassieke Kraanconcert een programma met een knipoog naar de romantiek. Kom naar de Westhavenkade om het zelf te beleven. Met het zinnenprikkelende spel van Club Classique droom je even weg op de tonen van onder andere Ravel, Chopin en Gershwin.

Zaterdag
Een avond later de tweede helft van deze muzikale koek met eerst van eigen bodem C.C. Grand om 19.30 uur. Niet makkelijk en daardoor verrassende muziek waarbij de term ‘hokjesgeest’ in het voorbij kabbelende water mag. Americana en met een mix van rock-, blues- en soulinvloeden een ear-opener van jewelste.

Daarna Vaderlands trots The Kik om 20.45 uur. Een absoluut hoogtepunt van nationale allure. De naam van de band afgeleid van de Haagse band The Kick is hun sound die van de merseybeat uit de jaren zestig. Een enkeling rept zelfs van de nieuwe Beatles.

Wie weleens meeloopt met de Haring & Bier Wandeltocht die kent Ginfish (21.45 uur) als inspirerende transpiratiebron. Want: dansbaar van A tot Z. Dit alles met een prettige mix van herkenbare covers van sixties tot nu.

Tot slot Convoi Exceptional (22.30 uur) en dat is het sein voor de laatste bankzitters om ook in beweging te gaan en de kolkende mensenmassa te completeren. Zwetende dampende energieke improvisatieklanken en pompende live beats. Vurig en soms juist even een klein moment van bezinning. Rock en Roll in har(d)t en nieren.

Uitzicht
Het is een openluchtconcert dat op beide avonden zo gratis is als onze Hollandse aard dit wenst. Het podium een drijvend ponton waarop een glazen koepel voor als er onverhoopt een drupje valt én voor de juiste akoestiek.

Concert op het water is van licht klassiek op vrijdagavond voor de jeugd op zaterdagmiddag en met swingende rock-pop op zaterdagavond. Maak het mee met gehele gezin.

Vrijdag 15 september: 20.00 - 22.00 uur (doorlopend programma)
Zaterdag 16 september: 14.00 - 23.30 uur (als boven aangegeven)

Locatie: Westhavenkade (bij de gele kraan, voor Museum Vlaardingen)
Presentatie: Willy van Bree

THE KIK * CONVOI EXCEPTIONAL * HAVELOK EN JOHN BUIJSMAN * CLUB CLASSIQUE * CHANNA MALKIN EN MICHAEL WILMERING * NIEKE EN KIDZ * DJ MET ALBEDA DANSCOLLEGE * ERNST EN BOBBIE * C.C. GRAND GINFISH

Fotografie
Guy Kokken
Tekst

Peter Joore

12-09-2023