Krabbeplas ijselijk zwembad voor even

Koud water dip met kippenvel

Koud water dip met kippenvel

VLAARDINGEN - In tegenstelling tot de rest van de wereld doet Vlaardingen niet aaneen al-dan-niet traditionele Voorjaarsduik op 1 januari. In de 's zomers als veelal onzwembaar'' geachte Krabbeplas was het gisteren, zondag 10 december om 10.00 uur, een drukte van belang met mensen die in badpak of zwembroek even met de grote teen of meer lichaamsdelen de Koud water dip deden.

Dit uitvloeisel voor liefhebbers die voor geen kleintje vervaard waren mocht zich, naast warme handdoeken en badlakens hullen in een grauw weertje dat past bij de tijd van het jaar. Het gebibber was niet van de lucht. Toch overheerste de vrolijke gedachte dat in tijden van dure energie, thuis wat vaker koud douchen een prima voorbereiding was.

Vooraf wat rek- en strekoefeningen om het bibberende lijf vast in de sportmodus te brengen. het leverde het nodige en soms wat zenuwachtig gelach op. Niemand wist immers wat het  in de maanden zonder 'R' discutabele water van de Krabbeplas allemaal voor hen in petto had.

Alles bijeen was het een bonte verzameling van Wet Die Hards, die een keur aan kippenvel, tattoos en alternatieve badkleding showde als modieuze voorbode van een naderend  nieuw zomerseizoen.

Uiteraard bestond de drukte niet alleen uit menselijke waterratten. Voor alle zekerheid waren de nodige leden van de reddingsbrigade en de EHBO opgetrommeld voor het geval een zwak hart een paar slagen te veel deed of de spieren zouden verkrampen. Een enkeling had zelf de veiligheidsregie ter hand genomen en gordde zich vast aan een meest felgekleurde reddingsboei.

Naast gekende badkledij waren er ook die een ijsmuts opportuun achtten. Ook veel leggings, badjassen en T-shirts. En na afloop snel naar huis voor een warme drank en een knabbel met een lekkere dip ... op kamertemperatuur. Een geslaagde onderneming voor koud water adepten.

Stadsfotograaf Peter Oeij legde het nodige vast op de gevoelige plaat. Hierbij een illustratief overzicht dat wellicht voor een volgende versie nog meer Vlaardingers en andere koud water liefhebbers op de been en in het water brengt.

Fotografie
Peter Oeij

231210 Koud water dip Peter Oeij4

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

11-12-2023