De Achterblijver laat niemand onberoerd

Koen Wouterse haalt zichzelf naar boven

Koen Wouterse haalt zichzelf naar boven

SCHIEDAM - Koot graaft zich in autobio. In veertien korte stukjes schetste Kees van Kooten in 1980 herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens uit zijn verleden en bouwde die in, in het toenmalige heden. Ruim een halve eeuw later laat acteur Koen zich door zijn muze Anne Rats overhalen een allesbepalende periode uit zijn jonge Friese leven op de planken te zetten. Voor die gelegenheid groef Koen zich ook autobio.

Op zijn vijfde levensjaar verhuist de familie Wouterse van Amsterdam naar Friesland. Dat was mode in de jaren tachtig van de vorige eeuw onder sommige artiesten. Voor Koentje een ervaring, vergelijkbaar met die van de onwetende directeur van een Frans postkantoor, Kad Merad in de rol van Philippe Abrams in de film Bienvenue chez les Ch’tis, die net als de kleine Wouterse dacht dat in het verre en barre noorden sneeuw, ijs en koude het dagelijkse beeld bepaalden. De grootste hinderpaal bleek het Fries en niet de weersomstandigheden.

231128 Koen Wouterse De Achterblijver Twan de VeerNa jaren komt Koen terug bij het huisje op de dijk waar ooit zijn beste vriendje Edwin Tjepkema woonde. Hij is 44 jaar oud, maar Edwin leeft al een tijd niet meer. In een decor vol tastbare herinneringen maakt Koen de balans op van het leven, waarbij zijn eigen leven centraal staat. Hij verhaalt, haalt herinneringen op. Doorspekt met humor en een vleugje niet-tijdgebonden muziek maakt Koen Wouterse er weer een tour de force van die niemand in de koude kleren gaat zitten. Method acting vanuit de jeneverstad.

Maar Koen herbeleeft deze periode uit zijn prille jeugd niet alleen. Want, wie is toch die figuur die regelmatig bij het fictieve huisje opduikt? Is het een fictief personage, een verhaaltruc of is het dan toch …?

De Achterblijver gaat niemand in de koude kleren zitten. Dat is een gegeven. Maar hoopvol is de subtitel: ‘Het leven zit vol toetjes. Die hoef je alleen maar aan te pakken.’ Of zoals regisseur en muze Anne Rats het verwoordt: ‘Het is een intieme, persoonlijke voorstelling over leven en dood. Een ode aan het leven met humor, maar die je flink aan het denken zet over hoe je dat het beste doet. Leven, zowel als sterven.’

Vrijdagavond 24 november was de première van dit een beladen en een klein uur durende toneelstuk in de pittoreske boerderij Landvreugd. Er waren ruim dertig gasten. Daarmee was de ruimte huiskamervol en bleef de noodzakelijke intimiteit gewaarborgd. Want een aanslag op ieders gevoel was De Achterblijver zeker.

231128 Koen Wouterse De Achterblijver Twan de Veer2Koen Wouterse is acteur en meesterverteller ineen. Dat maakt dat je soms op de scheidslijn van spontane interventie en bedoelde rol balanceert. Maar niets is onbedoeld.

Concept en tekst zijn van Koen Wouters met bijdragen van Anne Rats, die ook de regie heeft. Koen Wouterse is, uiteraard, zouden we zeggen, de hoofdrolspeler. Subtiel aangevuld met afwisselend Ise Montens, Felix Wilbrennink of, zoals tijdens de première, Stan Vos. Alle drie van De Jonge Stokerij.

De Achterblijver
Wanneer: van 24 november t/m 24 december
Welke dagen: iedere vrijdag t/m zondag
Hoe laat aanvang: vrijdag & zaterdag: 20.00 uur, zondag: 16.00 uur
Waar: Boerderij Landvreugd (bij Scouting Tono-groep)
Adres: Sweelincksingel 3-7, 3122 AL Schiedam

Wat kosten de tickets: €16,00
Hoe te bestellen: www.destokerijschiedam.nl

Fotobijschrift
Een aantal scenes uit het jonge leven van Koen Wouterse in De Achterblijver. Ditmaal gesecondeerd door Ise Montens

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Twan de Veer

231128 Koen Wouterse De Achterblijver Twan de Veer3

28-11-2023