boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Klinkt goed! - Ole Könnecke en Hans Könnecke

Leuke ontdekkingsreis langs vijftig muziekinstrumenten

Het trekt mij me altijd aan. Boeken over muziek. Meestal populaire muziek, bijvoorbeeld memoires van een (pop-)journalist of muzikant of de geschiedenis van een popgroep. Het boek ‘Kinkt goed!’ is een andere tak van de muzikale sport. Kennismaking met instrumenten. Niet alleen in woord en beeld, maar ook met speciaal voor dit boek gecomponeerde muziekfragmenten. De tekst en illustraties van Ole Könnecke en de composities van Hans Könnecke zorgen voor veel kijk- en luisterplezier.

Klinkt goed! - Ole Könnecke en Hans Könnecke

In het voorwoord geven de samenstellers het al aan: toen ze bij de vijftig waren aangeland, bleken er toch nog twee muziekinstrumenten bij te moeten. Niet alleen de ‘bekende’ muziekinstrumenten als de gitaar, piano en viool komen voorbij, er is ook aandacht voor bijvoorbeeld de sitar, kalimba (duimpiano) en de lure. Bij de beschrijving van ieder instrument staat, bladzijde groot, een dier afgebeeld dat het besproken instrument bespeelt.

De grote meerwaarde van dit boek is - de titel 'Klinkt Goed!' verwijst er al naar - dat je alle besproken instrumenten kunt beluisteren. Bij elk instrument is een QR-code geplaatst. Via je smartphone kun je zo het betreffende instrument beluisteren. Met een extra luidspreker erbij krijg je een nog veel mooier geluid.

De teksten in het boek bevatten soms moeilijke woorden, wat bij het luisteren met jongere kinderen uitleg vergt. Bij het voorlezen kun je zelf bepalen wat je over het instrument wilt vertellen. Daarbij tonen de prachtig, groot getekende dieren hoe je het instrument bespeelt. Dat gebeurt komisch en in vrolijke kleuren met soms hilarische poses. Als je griezelt van de angstaanjagende krokodillen in de boeken van Roald Dahl, dan is het een feestje om in dit boek de over twee pagina's afgebeelde krokodil te bekijken die zijn hoed voor je afneemt en ondertussen op een kazoo blaast.

Als je samen met kinderen de muziekfragmenten beluistert, is het verrassend aan welke zij de voorkeur geven. Dit boek, ruim voorzien van illustraties - echt een ware ontdekkingstocht - is zeker ook de moeite waard om cadeau te doen. Dat kan alleen maar blijde gezichten opleveren.

Ole Könnecke (Göttingen, 1961) is vormgever en illustrator. Hij groeide op in Zweden en woont in Hamburg. Sinds 1990 heeft hij meer dan dertig boeken vormgegeven, waar hij verschillende nationale en internationale prijzen voor heeft gekregen.

Hans Könnecke (1997) is de zoon van Ole. Hij werkt als componist, instrumentalist en muziekproducent voor films en theatervoorstellingen. Voor de QR-codes componeerde hij de muziekstukken, die hij met solo-instrumentalisten opnam. Klinkt goed! (gebonden, 112 blz.) is verschenen bij uitgeverij Querido en kost € 23,50. Vertaling: Elbert Besaris.

illustratie:
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

 

31-08-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring