Kleurrijke portretten voor de Westwijk

Niet alleen vogels vliegen van oost naar west

VLAARDINGEN - Razendsnel glijdt zijn spuitbus langs de hoge muren van de flat. De Rotterdamse Tymon de Laat liet zijn kunstwerken al achter in steden van Mexico tot Noord Engeland. En nu is de Vlaardingse Westwijk aan de beurt.

Kleurrijke portretten voor de Westwijk

De zijgevels van twee naast elkaar gelegen flats worden gesierd met kleurrijke portretten vol symboliek.

Verbinding
Een van de bijzonderheden van het werk van Tymon is dat hij op de plek waar hij aan het werk is, fotoportretten van bewoners maakt. Deze foto’s gebruikt hij op een volgende plek weer als uitgangspunt voor een volgend werk. Zo maakt hij in zijn muurschildering een verbinding tussen plekken, mensen en culturen.

Vol goede moed
Op de muurschilderingen aan de Arij Koplaan in de Westwijk kijken een man en een vrouw de voorbijganger tegemoet. Op de ene muur maken we kennis met een Ecuadoriaanse moeder. Zij trok vanuit een klein dorpje in Ecuador naar New York. Ze moet rondkomen van weinig geld en verzamelt statiegeldflessen om voor haar gezin te kunnen zorgen. Toch lijkt zij vol goede moed de toekomst tegemoet te kijken. In de muurschildering is ze niet alleen een verwijzing naar het multiculturele karakter van de Westwijk, maar ook naar doorzettingsvermogen. De kunstenaar heeft bovendien volop verwijzingen toegevoegd naar de eigenheid van onze stad en de Westwijk. Zo gebruikt hij de kleuren van de Vlaardingse vlag en die van de ijsvogel die soms in de Heemtuin gespot wordt, om haar gezicht kleur te geven.

Mexicaanse haringkop
Op de rechtermuur komt een man. Tymon koos voor deze schildering het portret van een Mexicaanse architect die hij fotografeerde in Puebla. In de muurschildering staat de man symbool voor Van Tijen en Maaskant, de ontwerpers van de Westwijk. Ook in deze schildering komen elementen uit de heemtuin terug, zoals de orchidee en een morielje paddenstoel. De oplettende kijker kan straks een vispatroon terugvinden in zijn gezicht. Deze is niet alleen een verwijzing naar de jagers-verzamelaars van de Vlaardingencultuur, maar ook naar de geuzennaam van de Vlaardingers: ‘Haringkoppen’.

Kleur de stad
De muurschilderingen in de Westwijk zijn een mooie aanvulling van de kunst in de buitenruimte in Vlaardingen. De afgelopen jaren verschenen er in de binnenstad al meerdere muurschilderingen, een manier om kunst in het straatbeeld op te nemen, verhalen over de stad te delen met de Vlaardingers en kleur en identiteit toe te voegen aan de straten van de stad. Waterweg Wonen stelde hiervoor de gevels beschikbaar.

Tymon de Laat is naar verwachting tot 20 juni aan het werk op de Arij Koplaan. Hij nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen en neemt geregeld de tijd om voorbijgangers te spreken. Ook maakt hij enkele portretten van Westwijkers die wellicht op een dag een plekje krijgen in een muurschildering in een andere stad.

Fotografie
Gemeente Vlaardingen

Schilderij
Tymon de Laat

13-06-2024