Interview met regisseur Jolmer Versteeg

Klassieker De Scheepsjongens van Bontekoe nu als familievoorstelling in Theater aan de Schie te zien

Klassieker De Scheepsjongens van Bontekoe nu als familievoorstelling in Theater aan de Schie te zien

Theatergroep De Jonge Honden speelt op dit moment het boek De scheepsjongens van Bontekoe in het theater. Het beroemde boek, waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meereizen op een VOC-schip naar Indië, kwam bijna 100 jaar geleden uit. In de theaterremake wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld. Jolmer Versteeg maakte eerder Spaghettirellen en Oorlogswinter en neemt nu de regie van De scheepsjongens van Bontekoe op zich.

De klassieker De scheepsjongens van Bontekoe is bijna 100 jaar oud, waarom brengen 
jullie het nu naar het theater?
“De schrijver van de theaterbewerking Wessel de Vries en ik dachten na over een jeugdboek 
dat we voor het theater zouden willen bewerken. Het boek De scheepsjongens van Bontekoe, over schipper Bontekoe en de drie scheepsjongens die met de VOC naar Indië  reizen, hebben we allebei als kind verslonden, een lievelingsboek. De scheepsjongens gaan  heel naïef het schip op en maken grootse avonturen mee. Toen we het boek vorig jaar  opnieuw lazen, viel het ons op hoezeer het vanuit een eenzijdig perspectief is geschreven.  Het was juist voor ons een belangrijke reden om dit boek juist wel op de planken te gaan  brengen, niet om er vanaf te zien.

Het boek wordt op dit moment nog steeds gelezen. De omslag van het boek is vernieuwd, de tekst is onveranderd. Er worden aannames en vooroordelen beschreven die niet meer  stroken met de tijd waarin we leven. Bepaalde personages op het eiland zijn bijvoorbeeld  nogal generaliserend. Het boek is gebaseerd op het scheepsjournaal van schipper Bontekoe en vanuit de ‘overheerser; geschreven. Door het boek voor het theater te bewerken, krijgen  we de kans een perspectief toe te voegen. De thema’s zijn actueel: we bevragen ons  koloniale verleden, we bieden excuses aan voor ons slavernijverleden. Dat speelt. Daarom  geven we in de voorstelling een nieuwe draai aan dit avonturenboek. In het boek wordt de  geschiedenis niet bevraagd, in de voorstelling wel.

Nog een belangrijke reden om dit boek naar het theater te brengen is dat het een heel goed 
geschreven, spannend boek is. Een klassiek avonturenverhaal; je duikt een nieuwe wereld in 
met nieuwe gevaren, dat is spannend. Een avonturenverhaal zit boordevol dingen die je 
meemaakt, die je verrassen, die je moet trotseren, waar je nog nooit eerder van hebt gehoord, angsten die je moet overwinnen.”

Wie en wat gaan we op het toneel zien?
“De cast bestaat uit Jelle Mensink en Yari van der Linden, zij speelden al vaker in voorstellingen van Theatergroep De Jonge Honden. Daarnaast speelt Miracle van de Ruit mee. Zij studeert komende zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool. Zij is geboren in Nigeria en toen zij op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde heeft zij de film De scheepsjongens van Bontekoe vaak gekeken. Later, op zestienjarige leeftijd, las ze op  school het boek en ging ze hierover vragen stellen. Waar heb ik altijd naar gekeken? Ik vind  het heel leuk dat zij als het ware in de voorstelling de vragen stelt die zij destijds had als  zestienjarige. Rosa Weekers is een Surinaams-Nederlandse actrice en verdiept zich ook in  haar eigen heaterprojecten in ons gedeelde slavernijverleden en kolonialisme. Annabelle  Hinam en Pleun de Roode spelen de rol van Hajo en Rolf en zijn geboren scheepsjongens  wat mij betreft. Er zit een enorme levendigheid, humor en energie in deze jonge cast.

We brengen het echt als een avonturenboek. Je gaat heel veel horen - er zit veel (live)muziek in de voorstelling - en zien. Bijvoorbeeld een enorme Neptunes die uit het water komt en de 
scheepsjongens aan de tand voelt of ze wel scheepswaardig zijn, een gevecht met een panter, er is een grote storm op zee. Je komt oren en ogen tekort hoop ik, net als de scheepsjongens zelf in hun avontuur.”

Wat vind jij zou mooi geworden aan deze voorstelling? 
“De projecties en animaties van videokunstenaar Wieger Steenhuis. Hij maakt voor deze 
voorstelling gebruik van nieuwe videotechnieken. De acteurs werken ook met deze 
technologie samen, wat iets heel nieuws is. Ze vechten als het ware met een virtuele panter
op het toneel.”

Gaan de liefhebbers van het boek hun lievelingsboek nog wel herkennen?
“Ja, fans van het boek gaan het boek zeker herkennen. We brengen echt de avonturen van 
Hajo, Padde en Rolf op het toneel, maar bevragen het ondertussen ook en het krijgt een 
verrassende wending…”

Over de voorstelling
Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. 
Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun 
zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en 
de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk 
van huis zijn gegaan. Een voorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met 
welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had 
Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?

Acteurs Pleun de Roode, Yari van der Linden en Annabelle Hinam spelen de drie 
scheepsjongens. De overige rollen worden vertolkt door Jelle Mensink, Annabelle Hinam en 
Miracle van de Ruit.

De Scheepsjongens van Bontekoe (9+) is woensdag 29 maart 2023 om 19.00 uur te zien in 
Theater aan de Schie in Schiedam. Toegang is € 23,00 per persoon. Kaarten zijn te
reserveren kan via theateraandeschie.nl.

17-03-2023