boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas - Barend Last, Anouk Overman en Géwout Esselink

Prachtige illustraties in vrolijk en raadselachtig prentenboek

Klaas de kat woont tevreden in een huis, samen met zijn vriendjes Mila en Max. Van de een op de andere dag lijkt hun aandacht voor het huisdier te zijn verdwenen. Hoe Klaas ook kopjes geeft, miauwt, in de gordijnen klimt of met zijn geliefde balletje speelt, Mila en Max kijken niet meer naar hem om. Nou ja zeg, ze sturen hem zelfs mopperend weg als hij in de weg loopt. In het prentenboek ‘Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas’, geschreven door Barend Last en Anouk Overman, en geïllustreerd door Géwout Esselink, wordt het raadsel langzaam ontrafeld. Dan is Klaas blij, maar dat geldt ook voor Max en Mila, die tevreden naar bed gaan.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas - Barend Last, Anouk Overman en Géwout Esselink

De prachtige tekeningen in het boek, die het verhaal perfect ondersteunen, bezorgen veel kijkplezier, vooral door de vele details die je op elke bladzij kunt ontdekken. De avonturen zijn in korte zinnen geschreven, in eenvoudige taal. Klaas de kat kan niet altijd begrijpen wat Mila en Max doen, maar de kinderen die naar het verhaal luisteren en de illustraties bekijken zullen het meteen doorhebben.

Dit prentenboek is jammer genoeg maar een kort deel van het jaar bruikbaar voor kleuters. Toch is het verhaal door zijn eenvoud - met een raadselachtig zweempje - niet alleen leuk om in de Sinterklaastijd voor te lezen. Het zal niet voor het eerst zijn dat de toehoorders vragen, wanneer het verhaal uit is, of het nog een keer kan worden voorgelezen.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas is verschenen bij De Vier Windstreken en kost € 15,00. Op de site van de uitgever zijn over dit boek kleurplaten en knutselwerkjes te vinden.

Barend Last stond jaren voor de klas voordat hij zich wijdde aan het schrijven van (kinder-)boeken. Hij is ook bekend als voorlezer van De Voorleeshoek. Anouk Overman is oprichter van De Voorleeshoek. De Voorleeshoek maakt voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar, waarop je je kunt abonneren. Géwout Esselink (Deventer, 1957) illustreerde al meer dan tweehonderd boeken, waarvan hij er zelf ook drie geschreven heeft. Eerst werkte hij voor Querido, later ook voor andere uitgeverijen.

illustratie: 1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

02-12-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring