Kiezen. Maar wie?

Waarman's ogenblik

VLAARDINGEN - Woensdag gehaktdag […] 22 november is het weer zover: Verkiezingen. Ditmaal zijn er nieuwe leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal nodig. Ook dit nationale pluche is geen oneindige bron van lekker zitten, beetje appen, misschien een shotje op tv en maandelijks incasseren van wat de belastingbetaler heeft opgehoest. De keuze is aan U: Oh, Vlaardingers.

Kiezen. Maar wie?

Alvorens te gaan stemmen is het onzinnig per partij (we hebben er talloze) te bezien wat wordt beloofd en na verkiezing snel wordt herzien. Hiervan is nu geen sprake, want we gaan voor mensjes. Jaja, politici zijn ook net mensen. Wel met een politiek gekleurde achtergrond, maar verder als zichzelf en (hopelijk) niet digitaal gesouffleerd. In ieder geval is een korte taakomschrijving van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal het minste wat je moet weten. Dat maakt je niet direct een kenner, maar tijdens borrelpraat zit je niet helemaal met de mond vol tanden als dit onderwerp ter tafel of toog komt.

De Tweede Kamer en de regering noemen we samen de Staten-Generaal. De Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten en controleert of de regering haar werk goed doet.

Daarnaast speelt de Tweede Kamer een belangrijke rol bij het maken van beleid. De 150 leden van de Tweede Kamer vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking.

Dit laatste lijkt weleens uit het oog te worden verloren gezien de malle strapatsen die ons vanuit Den Haag met enige regelmaat komen aanwaaien. In principe zijn de leden bepalend en richtinggevend en dus belangrijker dan een minister. Die is maar uitvoerder van het opgelegde beleid. De Tweede Kamer heeft, kort gezegd, de rol die een goede gemeenteraad zou moeten vertolken. In dat kader wijs ik u op menig andere gemeente.

Zoals wel vaker is Vlaardingen niet zozeer geografisch, dan wel politiek bezien en op menig ander vlak, het middelpunt der aarde. Niets, maar dan ook werkelijk niets dat ook maar in de schaduw van dit belang kan bivakkeren. Toch zijn er zo stadgenoten die de weelde van dit hedonistische fetisjgenot niet aankunnen en al-dan-niet bewust een stapje terug doen en zich op de kieslijst te zetten waarvoor de Vlaardinger (als inwoner van de Schelvispekelenclave, red.) op woensdag 22 november huis en haard verlaat om na een barre tocht door verwacht onweer en rukwind in één der stemlokalen een welgemeende en doorwrochte keuze op papier, waarvan de afmeting dat van kamerbreed behang naar de kroon steekt, kenbaar te maken.

Vlaardingse kandidaten van de kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 november 2023 in kieskring 14 (Dordrecht)

Lijst 1-VVD
Hier treffen we op plek 30 wethouder Bart Bikkers. Voelt zich sinds zijn studentikoze overtocht vanuit Delft al te groot voor Vlaardingen. Beloofde indertijd en vóór zijn eerste uitverkiezing, vanwege zijn meer dan goede baan, nooit wethouder te zullen worden alhier. Zijn woorden: ‘We hebben een prima kandidaat van buiten de stad.’ Wie dat was en of die persoon werkelijk heeft bestaan zullen we nooit weten. Geeft met zijn partijmatige gekleurde herinnering liberalen eigen, waarvan ongetwijfeld een-en-ander niet langer actief is, aan uit het goede politieke kreupelhout te zijn gesneden.

Lijst 3-GroenLinks
De naam Lianne van Kalken zien we bij de anti-RechtsRood op plaats 50. Geen hoopgevende stek als je werkelijk Haagse ambities koestert. Bezit gedacht en vooralsnog een teveel aan Vlaardings DNA en deelt dit gaarne. Is nog volop actief en bezig met wat in de toekomst Nationaal Boomplantjaar dient te worden. Is ook wethouder en er is al een Vlaardingse tegenpartij onder de naam: Wie Is Zij En Wat Is & Doet Zij, de WIZEWIDZ, in oprichting. Is zeer clever en voor geen treurwilgje vervaard. Wil nauwe banden met v/h prinses Irene nog nauwer aanhalen en het tv-programma Heel Holland Hugt (Bomen) verder ontwikkelen. Dat laatste doet zij samen met ex-burgervader en huidig WNL - Omroep Max tv annex tv-kernfusie-specialist Bas Eenhoorn.

Lijst5-CDA
Wat is dat toch met die Vlaardingse wethouders? Hebben ze eindelijk een mooie en goedbetaalde baan; willen ze de pleiterik maken, de kuierlatten nemen en er met de noorderzon vandoor als een dief in de nacht. Ook Jacky Silos is zo haar grenzen aan het verleggen. Maar alle wethouders opgelet! Laat de politieke ineenstorting van SP’er Arnout Hoekstra (komt voor de val) een wijze les zijn. Niet alles in Den Haag is goud wat daar blinkt. Vraag dat maar aan Code Oranje-specialist Richard de Mos of aan zijn mentor en ex-burgemeester ad-interim alhier, Bert Blase. Het is niet elke SP’er gegeven in Brussel of Straatsburg domicilie te houden. Den Haag schijnt nog straffer te zijn. Zulks geldt uiteraard ook voor Christen-democraten.

Lijst 6-SP
Op nummer één onbetwist de enige politieke schoonheidskoningin die Nederland rijk is: Lilian Marijnissen. Kind van haar vader. Blond als Blondie in haar Golden Years. Bezit een eigen Haagse survival kit voor asblond en dood haar. Op plek 44 staat Willem de Man, met uitzicht op haar bips, de enige echte kerel nu Arnout Hoekstra’s carrière dezelfde richting volgt als voorheen de sportieve winteraspiraties van de Brit Michael Edwards a.k.b.a. Eddie the Eagle. Maar dan met grote sprongen.
 
Lijst 9-ChristenUnie
Wouter de Reus op plaats 18. Dat is 17 plekken achter Max Verstappen bij haast om het even welke Formule I-race. Dan weet je op voorhand: Ik ben kansloos. Wouter heet deze Reus, maar kent gelukkig normale en menselijke proporties. Zou in het van God-en-alleman vergeten Haagje, strak gestoken in het zendelingenpak, het Woord kunnen verkondigen dat ons mensen tot gewone proporties en verhoudingen zou moeten brengen. Dé ideale kandidaat om de PVV en Parapluman Thierry Bidet verbale en andere manieren bij te brengen.
 
Lijst 11-JA21
Als partij een betrekkelijk nieuwe eend in de Hofvijver. De naam Thom van Vugt vinden we terug op een eveneens weinig - afhankelijk van wat je van hem vindt - hoopgevende 19e stek. Is professioneel actief als douanier en vakmatig dus een grensgeval. Heeft het allemaal, van laag tot hoog, keurig gestapeld in de bol. Staat aan het begin van een carrière en genoot opleiding, die bestond uit echte stadsliefde, van ONS-Vlaardingen-partijgenoot, Ben Vuijk. Thom hoopt van lelijk Hofvijver-eendje eens in een bloedmooie Krabbeplas-zwaan te veranderen. Wie kust hem op de juiste plek?!
 
Lijst 13-DENK
Ik denk dat ik niet weet wat ik van Vlaardingen denk, moet stadgenoot Salih Akça hebben gedacht toen hij zich opgaf voor een landelijke toekomst in Den Haag. Hem zien we op plaats 40. Ook hier is de kans klein dat we hem na 22 november moeten afstaan aan de Tweede Kamer of Temsilciler Meclisi, zoals ze in Turkije volgens Google Translate ook wel zeggen.
 
Tot slot?
Rest de vraag: Kun je als wethouder ook lid zijn van de Tweede Kamer? Het antwoord op deze interessante vraag luidt: Het is alleen na de verkiezingen tijdelijk toegestaan om het wethouderschap en het juist verworven lidmaatschap van de Tweede Kamer te combineren. Dit, op grond van artikel 13 juncto artikel 42 van de Gemeentewet. 

De wethouder blijft in functie en kan tijdelijk ook als raadslid functioneren tot in de opvolging is voorzien.

Conclusie
Ben je Bart Bikkers, Lianne van Kalken of Jackie Silos spuugzat of anderszins helemaal beu … stem op hen en ze verdwijnen mogelijk als sneeuw voor de lokale politieke zon. Een nieuwe wethouder is zo gevonden. Een goede wethouder daarentegen … dat kan decennialang duren. Misschien zijn Willem de Man, Thom van Vugt en Salih Akça wel uit het juiste materiaal opgebouwd. Drie eruit en drie erin. Geen Vlaardinger die het merkt.

Tekst
Waarman

Schilderij
Robert Daalmeijer

10-11-2023