DE KLANT (1): Leo IJdo-Nachtburgemeester

Kapper Karel Knipt niet enkel Krullen

Kapper Karel Knipt niet enkel Krullen

Bijna heel zijn leven stapt Leo IJdo door Vlaardingen en knoopt lachend gesprekken aan met een biertje erbij. Hij is een paar keer weggeweest. Ravotten in Spanje en Portugal en houtzagen in Costa Rica. Zijn leven telde evenredig veel ambachten als ongelukjes. Tot 2015. Toen werd hij Nachtburgemeester voor het leven.

Je zult maar hét gezicht van Vlaardingen zijn én Leo IJdo heten. In dat geval heb je als Nachtburgemeester maar te zorgen dat je er goed en representatief uitziet. Om dit te realiseren heeft hij zo zijn trucjes bedacht: schoonheidsslaapjes, stoppen met roken, drinken met mate. Maar het belangrijkste is toch: zijn haar. Hierop steevast gelijk Ilja Gort een alpinopet en je weet gelijk dat mensen met haar op hun kop de ongezelligste medemensen niet zijn.

Zijn haar is zijn naar buiten gegroeide hart. Zijn DNA. Leo IJdo laat de verzorging ervan met gerust hart over aan Kapper Karel. De relatie kapper-klant dient immer goed te zijn, want de man met de schaar en het vlijmscherpe scheermes heeft altijd het laatste woord. Denk aan die maffiafilm, waarin de klant zijn stoel niet verlaat, anders dan horizontaal in de bekende rood-witte combinatie van scheerschuim en bloed.

220509 Kapper Karel Leo IJdo4 KleinBij Kapper Karel gaat het er vriendschappelijker aan toe. Als we Leo IJdo vragen naar een negatief moment zegt hij met vette lach: ‘Als je hebt afgerekend. Dan word je geacht weer te vertrekken en de gezelligheid van zijn kapsalon achter je te laten.’

Er zijn er die vinden dat de kapper eigenlijk moet betalen in plaats van de klant. “Hij houdt immers mijn mooie lokken,” luidt dan het commentaar. Maar niet Leo IJdo. Die hunkert naar die stoel voor de spiegel. Hierin luistert hij niet enkel naar het gepraat van de kapper. Hij heeft er ook een half uurtje toegang tot zijn eigen ziel.

Rond de millenniumwissel werd Leo IJdo klant bij Karel. Gewaarschuwd door vader IJdo: “Zolang je niets aan je haar laat doen hou je het ‘t langst,” sloeg hij diens pesterig advies wijselijk in de wind. ‘Je haar is je imago. Dat is bij mij niet anders. Al zie ik het niet zo. Een gezellig koppie nodigt uit tot een goed gesprek. Een mooie bos met haar hangt nimmer in de weg. Karel mag mijn haar tot in de puntjes verzorgen. Daar kom ik regelmatig voor terug.’

Zijn haar en zijn alpinopet geven Leo IJdo dan ook werkelijk iets karakteristieks. Hij heeft er de reclame, de televisie en de bioscoop mee gehaald. Niet in wereldproducties, maar toch mooi in Gooische Vrouwen, in een soap als Rembrandt (snor punten en klaar!) en in een Zuid-Koreaanse film waarvan de titel niet alleen de Nachtburgemeester ontschoten is. Na enig speurwerk komen we tot: Daisy.

“Als Kapper Karel alles knipt herkent geen mens me meer!” staat op een tegeltje thuis in het toilet. Dat is zijn leuze. Toch had hij eens een kale kop. Dat weten er niet veel. Dat had te maken met een goedkope cursus parachutespringen in de (toen nog) Verenigde Staten: ‘Reis, cursus, logies, ontbijt en bier kostten minder dan het hele verhaal in Holland. Waarom mijn haar eraf? Geen idee, eigenlijk. Denk dat zo de helm beter paste. Kortom: Karel voor een keer met de tondeuse en ik met een zak over mijn hoofd naar Schiphol. Als de dood dat iemand me zou zien scheet ik later tijdens het springen nogmaals peuken.’

220509 Kapper Karel Leo IJdo2Als Nachtburgemeester ervaart en hoort hij regelmatig dat hij de Held is van de Jeugd. Daar is hij trots op. Daar is hij heel blij mee. Hij stelt zich altijd even voor en probeert dan de aandacht op iets te vestigen waarvan hij weet dat anderen of het gezag er aanstoot aan kunnen nemen.

‘De enige keer dat ik een half uurtje niet volop klets is in de stoel bij Karel. Dan heeft hij het woord. Dan is Karel Rik Felderhof. Is zijn stoel De Stoel en ben ik een combinatie van de wijze Majoor Boshardt en de schelmse Herman Brood. Noem het een rustmoment voor mijn stembanden. Ik mag graag naar Karel luisteren. Hij heeft een toffe praat en weet als goede kapper alles van iedereen zonder dat het laster wordt. Dat is een gave.’

Karel en Leo kennen elkaar van oudsher en van haver tot gort. Leo liet de honden van Karel uit en liet er steevast als vriendendienst voor een tientje aan haarpuntjes van verdwijnen.

Karel de Kapper is dan ook de enige knipsalon waarvoor je de Nachtburgemeester overdag kunt wakker maken.

Kapper Karel
’t Salonnetje
Peperstraat 3
3131 CT Vlaardingen

Telefoon: 010-435 90 96
Facebook: www.facebook.com/kapsalontSalonnetje

220509 Kapper Karel Leo IJdo

16-05-2022