Jules Bijl (D66?!): Uitgekapt en afgek(n)apt

Waarman's ogenblik

Waarman liep over het Veerplein toen hij iets in zijn nek voelde. Eerst dacht hij aan het Zwaard van Damocles, maar het bleek Jules Bijl. Bot had hij zijn hand daar neergelegd. De twee kenden elkaar niet; hadden nog nooit zelfs een passage gehad in de beruchte stadhuiselijke wandelgangen.

Jules Bijl (D66?!): Uitgekapt en afgek(n)apt

Deze Bart de Graaff der Schelvispekelenclave droeg een attachekoffer. Verder niets. Hij lachte aanstekelijk en slingerde de columnist een mistig ticket voor ogen waarop hij nog net de naam Leidschendam-Voorburg kon lezen; eerste klas. Dat wel. Met een glimlach van oorlel tot oorlel kuierde de ex-wethouder richting Station-Centrum.

Op terras van Café d’Oude Stoep kwam er een v/h raadslid m/v/l/h/g/t/b/q op hem af. Het zei gedag, kwam naast Waarman zitten, bestelde twee consumpties en stak met het nodige cynisme van wal als een ervaren haringvisser 100 jaar eerder moet hebben gedaan:

‘Er zijn geen betere lokale politici dan D66’ers. Eerst had je die verwarde ICT’er Ruud de Vries die voor zichzelf maar geen werkend programma wist te ontwikkelen. Door ex-fractievoorzitter Peter Caljé na twee biertjes als kikker neergezet toen die hem naar eigen zeggen niet in de kruiwagen kon houden. Ruud werd enige tijd later in Den Haag teruggevonden en poste restante weer in Vlaardingen afgeleverd. In zijn rug een gaatje als van de punt van een eenhoorn of narwal.

Daarna kwam er iemand die zich voordeed als Koen Kegel. Lieftallig door zijn levenspartner Trollie genoemd, bezit hij alle platen van feestband de Trollebollekes van zanger Roemvol Driftkop. Laatstelijk in Arnhem gesignaleerd in een trolleybus.

Nieuw is het D66 Vlaardingen-partijlied. Er komen immers weer verkiezingen aan. Gemaakt op bestaande woorden van het kinderversje met onzintekst Olleke bolleke luidt nu de titel Olleke trolleke. Die tekst, geschreven door diezelfde Roemvol Driftkop, luidt:

Olleke trolleke
Politikolleke
Olleke trolleke
Koen Kegol!

Daarop en nog niet zo heel lang geleden deed Bart B.O.O.S. 2.0 zijn intrede. Ene Jules Bijl. Die toog gelijk aan de slag en diepte uit onbewezen lades enige miljoenen op, die politiek weekdier; want geen ruggengraat, Arnout Hoekstra en de met een sneltreinvaart richting noorderzon vertrokken Sebastiaan Nieuwland over het hoofd hebben gezien. Het bewijs schijnt geleverd en corona is de naam van dit onbedoelde spaarvarken.

Nu heeft deze neef van Martine in het centrum van Vlaardingen een springplank ontdekt en bij gebrek aan enig politiek gewicht heeft de zweverige a.s. ex-wethouder a.i. zichzelf de stad uit gekatapulteerd en wordt spoedig tot waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg benoemd.

Nu deze rokende puinhoop bijna is geblust mag D66, in een ultieme poging het meer dan geschonden blazoen alsnog van enige glans te voorzien, alweer een wetsdrager leveren. Ohohoh, wie mag dat zijn? Het lijkt verdikkeme Sinterklaas wel! Maar ja, vind maar eens een gek die nog eventjes die knuppel uit het hoenderhok durft te halen.

Zou de partij de euvele moed hebben liegbeest Ruud de Vries op te graven of is nu de eer te beurt aan trollenkoning Koen Kegel, die als middelnaam Karel schijnt te heten? Oervader Hans van Mierlo draait zich vast om in zijn graf of waait wat rond in zijn urn als hij dit gemanipuleerd aftreksel van zijn ooit glorieuze ideeën proeft. Het zou zomaar kunnen dat Bert van Nieuwenhuizen op herhaling gaat. Als plichtsgetrouw politiek soldaat zal Bert dit niet weigeren en hij lijkt het beste alternatief.

Persoonlijk opteer ik voor een ex-voetballer met technische vaardigheden. Type Willem van Hanegem. Die heeft vaker met bijltjes gehakt en heel wat spelers uitgekapt.

Aan de andere kant kun je stellen dat Vlaardingen een takkestad is. Want, waarom holt ieder zich politicus noemend creatuur bij enige vorm van financiële aandacht direct en in hoog tempo de stad uit!

Misschien dat D66 best kan ophouden te bestaan. De democratie is al enige tijd morsdood en 66 is een mooie leeftijd om met pensioen te gaan.

Van de al haast vergeten Jules Bijl weten we in ieder geval een ding zeker en dat is: Veniens implevit loculos reliquit: hij kwam, hij vulde zijn zakken, hij vertrok. ‘Volgende patiënt!’

27-07-2021