Jillis Bruggeman penning 2022 is voor Raven van Dorst

Jillis Bruggeman penning 2022 is voor Raven van Dorst

SCHIEDAM - De landelijke Jillis Bruggeman penning 2022 gaat naar muzikant en presentator Raven van Dorst. Deze jaarlijkse LHBTI+ onderscheiding krijgt Raven voor de strijd tegen de genderhokjes en voor het zichtbaar en open zijn over de identiteit.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie of genderexpressie. Dit jaar staat de uitreiking in het teken van ‘zichtbaar jezelf zijn’. Openlijk ruimte innemen is ook in Nederland niet altijd even makkelijk als je van de gendernormen afwijkt. Voor sommige LHBTI+ groepen is het nog lastiger. Dat Raven laat zien dat gewoon jezelf zijn, precies is waar het om gaat.

Bij het grote publiek is Raven van Dorst bekend van tv-programma’s als Nachtdieren en Geslacht!. Met dat laatste liet Raven in 2017 mensen kennis maken met variaties in geslacht en gender. Voor veel mensen ging een wereld open. De openheid en vanzelfsprekendheid van Raven is niet alleen kenmerkend voor het karakter van Raven, maar ook een voorwaarde voor de emancipatie van onder andere mensen met een intersekse conditie en non-binaire mensen, aldus het persbericht van de stichting Jillis Bruggeman.

Vorig jaar maakte Raven bekend als Raven door het leven te gaan en om genderneutraal aangesproken te willen worden. De naamswijziging ging gepaard met een duidelijke statement: “Klaar met het hokjesdenken.” De nieuwe naam was ook een bescherming tegen de “hokjesdwang”. Zo’n statement van een bekend en krachtig persoon als Raven is meer dan een boodschap. Het is een nieuwe, genderdiverse, realiteit. Hierin zouden gendernormen rond geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie en genderexpressie geen individuele belemmering mogen zijn, aldus de stichting Jillis Bruggeman.

Raven van Dorst (Vlaardingen, 11 september 1984) heette tot 5 mei 2021 Ryanne van Dorst. Geboren als hermafrodiet (tweeslachtige) werd ze kort na de geboorte geopereerd tot meisje. (zie verder wikipedia)

Uitreiking op Coming Out-dag
De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag dinsdagavond 11 oktober. De gemeente Schiedam en stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit. 

Jillis Bruggeman
Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit terechtstellen gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan. De gemeente Schiedam wil dit nationale LHBTI+ erfgoed blijvend onder de aandacht brengen en reikt daarom met hulp van stichting Jillis Bruggeman de jaarlijkse onderscheidingen uit.

Eerdere penning-winnaars
Vorige laureaten van de Jillis Bruggeman Penning zijn: Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016), Amnesty International (2015).

09-03-2022