Distilleerderij van Toor: 'Ballen in Noordelijkst-Frankrijk'

JeuDeGin: Exquise smaak & sportief vermaak

JeuDeGin: Exquise smaak & sportief vermaak

Drank en sport lijken slechte vrienden. Niets is echter minder waar en bij Distilleerderij H. van Toor Jz. weten ze daar alles van. Met het van oorsprong Frans-Provençaalse JeuDeGin of petanque als uitgangspunt is het goed bewegen tussen alle verse stookwaar en historisch drankgenot.

Bevochtig vooral tussen een aantal worpen door je lippen op tijd. Vertroetel verder je smaakpapillen met een zorgvuldig geprepareerd glas Schelvispekel en Torine Gin en geniet van een exquise plank met kaas, mediterrane worst en vis.

Eigenaar Leo Fontijne loopt graag vooraan als het gaat om gezelligheid gevende of smaakvolle vloeibare noviteiten. De ene keer een zalig drankje dat, al-dan-niet op alcoholbasis, uit de krochten van zijn druïdisch brein omhoog kruipt - erop gericht de mens te sterken - is het sinds het vermaledijde vorige jaar tot JeuDeGin omgedoopte spel met de ballen dat in de tot sfeervolle “wedstrijdbaan” omgedoopte achtertuin voor sportiviteit en een bijzonder leuke middag leidt.

Nu het pand vanaf het dak groene energie ademt en vrijgekomen ruimte is ingeruimd met leuke zitjes en een dorpse Franse sfeer, die soms wat onwerkelijk aandoet historisch hartje Vlaardingen, is de tijd aangebroken om sport en culinair op ongedwongen wijze te combineren.

Het idee van JeuDeGin is een creatieve mix van gedachten en wensen van meestermagiër Leo Fontijne zelf en zijn partner Constantijn Stevens. Naast het distilleren van vele en niet zelden historisch verantwoorde dranken ontsproot het idee van de Jeu de Boulesbaan. Eerst gedacht en geplaceerd op de Markt binnen de kerkmuren om tot slot en eenvoudiger te realiseren achter Distilleerderij H. van Toor Jz. een geheel eigen stek te vinden, wordt de keurig en vakkundig aangelegde baan met groeiende regelmaat gebruikt.

Dat gebruiken is er voor zakenrelaties aan het begin van de week en gezelschappen aan het eind ervan en op zaterdag. Vanwege alle virale treurnis ook hier een aangepast menu qua bezoekersaantallen; het is (nog even) niet anders. Ondanks de meest geneeskrachtige kruiden en beschermende alcohol die per fles en met pallets tegelijk worden gefabriceerd voor verkoop en gebruik.

Opening
De opening geschiedde op 25 juli 2020. Op een meteorologische alleszins treurnis wekkende dag maakten burgemeester Bas Eenhoorn en Nederlands kampioen Jeu de Boules en stadgenote Ria Bronsema-Kampers er een waar feest van met onverwachte afloop.
   Het bleek de opmaat voor een groeiende groep liefhebbers die, bij ontstentenis van een echte vakantie in het land van Marianne, op de schier geheime plaats achter de zaak, hun ballen gericht werpen en laten ketsen. Alles in combinatie met een glaasje Schelvispekel en een klassieke Gin-tonic alsmede een uitgebreide rondleiding door de historische distilleerderij een twee uur durend feest.

Wie zin heeft in een boeiende confrontatie tussen lichaam en geest doet er goed aan een dagdeel te reserveren met gelijkgestemden.

JeuDeGin in het kort
Na korte uitleg over distilleren en de historie van Van Toor volgt een rondleiding door de geheime hoekjes en gaatjes. Dan volgt het spel met Franse oorsprong en sfeer, schenken Leo en Constantijn tussendoor de kelken hun glazen vol met Vlaardings DNA, en komt de smaakvolle plank op tafel.

De vrijdag bezit typisch zo’n middag waarop het goed ballen en met mate(n) nippen is van de Vlaardingse nectar. De groepsgrootte is afhankelijk van de laatste medische stand. Het arrangement duurt 2 uur. En zeker met een beetje zon is het goed toeven op het Place de la Petanque.

Tarief
€ 22,50 p.p. inclusief Schelvispekel en Gin-Tonic
€ 40,- p.p. arrangement met uitgebreide vis- en vleesschotel

Betaling dient vooraf te geschieden.

Informatie & locatie
Distilleerderij H. van Toor Jz
Maassluissedijk 32
3131 KB Vlaardingen

Telefoon: 06-2378 3869

Reserveren
Website: www.vantoor1883.com

Met dank aan
Familie de Kok en v d Berg voor het vrijwillig poseren tijdens hun JeuDeGin-tour.
 

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

29-06-2021