Naakte waarheid voor iedereen anders

Isabelle Beernaert: NuDa Veritas

Isabelle Beernaert: NuDa Veritas

Twaalf jaar al legt Isabelle Beernaert ziel en zaligheid in haar theaterproducties en danst zij als een moederhinde over podia. Ne Me Quitte Pas heette de ouverture. Sterker: niemand verliet haar en de zalen werden almaar voller. Ditmaal is er de naakte waarheid. Of, om het in haar woorden te zeggen: NuDa Veritas.

Nu is Isabelle tien producties rijper en rijker. Soms overlappen die elkaar, maar nimmer leidt dit tot verwarring. ‘Zeker als twee producties geheel anders zijn qua stijl, uitvoering en kledij is dat geen punt.’

‘Dansen is mijn beroep en ik beleef er genoegen in het podium te herscheppen in mijn wereldje. Het creëren van een mooi toegankelijk en filmisch verhaal waarin mensen zich kunnen herkennen is mijn doel. Er zit altijd een boodschap in. Die kan ieder voor zich invullen. De naakte waarheid is voor ieder anders. Want, zeg nu zelf: wat is dat? De naakte waarheid!

220510 Isabelle Beernaert NAAKT Kim VosNuDa Veritas gaat uit van de oorsprong van alles: de aarde, de mens, de … Want: waaruit bestaan, waarom en hoe toen verder? Om verschillende ontwikkelingen of waarheden zichtbaar weer te geven verkleden de dansers zich continu óp het podium. De bezoeker is getuige van iedere fase.’

Centraal op het podium een rode arena die fysiek wordt gedeeld door de dansers. Dansers die zich gracieus en soms, als het stadium dat verlangt, hoekig bewegen op zorgvuldig gekozen muziek. De beleving die op het podium wordt geïnitieerd is voor vele interpretaties vatbaar. En allen zijn ze passend.

Isabelle Beernaert: ‘NuDa Veritas verbeeldt een reis. Een reis waarop ik iedereen meeneem. Eentje die bol staat van, mede door muziek opgeroepen, emoties als in een diepgaande film of een ijzersterk boek. Ik wil triggeren, spanning oproepen en mensen warm maken met metaforische beelden die ik intuïtief heb samengesteld. Het is lyrisch zowel als abstract. Ook ik ben namelijk nog op zoek naar de naakte waarheid van dit bestaan.’

220510 Isabelle Beernaert NAAKT3Als meisje stortte Isabelle zich op klassiek ballet. Samen met de huiselijke jazzy grooves van papa Beernaert en wat zich langzaamaan aan etnische stijlen in haar geest nestelde, ontstond in de loop van haar leven een veelkleurige waaier aan ideeën en stijlen. Als een begeesterd bloemist wist zij die harmonieuze bos op de meest uiteenlopende manieren te bundelen.
   Of zoals zij het zelf zegt: ‘Ik ben geen strikte hokjesdenker. Ik laat het hek altijd openstaan.’

Muziek is daarbij voor Isabelle een machtig instrument als het ware oerkracht bezit: ‘Tonen die in de buik voelbaar zijn mogen op mijn warmste interesse rekenen.’

Om een klein luikje open te zetten voor wie het auditieve vooraf een plek wil geven: Halleluja in de uitvoering van Jeff Buckley, Both Sides Now van Joni Mitchell en Anthem van Leonard Cohen; ze passeren zeker de revue. Het laatstgenoemde nummer dient hierbij als metafoor voor de bron van het alles op aarde.

Anthem (lofzang)
Ring the bells that still can ring 
Forget your perfect offering 
There is a crack, a crack in everything 
That's how the light gets in. 
That's how the light gets in. 
That's how the light gets in.

220510 Isabelle Beernaert NAAKT2NuDa Veritas wordt gestalte gegeven door, inclusief primadonna Isabelle Beernaert, negen dansers die aanvankelijk “naakt” de oorsprong in al haar oerkracht verbeelden met als hoofdkleuren: wit, zwart, rood en beige. Afgewisseld met lange gewaden die het nomadisch karakter van de mens en misschien zelfs de waarheid verbeelden.
   ‘Kleding is een vorm van personificatie. Je bent zoals je eruitziet? Ook dat is voor ieder anders. Kleding is een metafoor voor het innerlijk. Er zijn ook vrouwen in een herenkostuum. NuDa Veritas begint als statisch vraagstuk maar ontpopt zich rap als dynamische zoektocht. Een voor elk persoonlijke odyssee.

Isabelle Beernaert: ‘Wie toch enige houvast wil alvorens zich tickets te verwerven kan ik zeggen dat het een fusie is van stijlen waarbij uiterste grenzen niet worden geschuwd. Er is het klassiek ballet en je hebt moderne dans. Aangevuld met etnische beweging ontstaat een waaier die spannend maar weldadig aandoet.’

NuDa Veritas is een uitdaging die loutert. De naakte waarheid in al haar gedaantes is geestverruimend gechoreografeerd met louter positieve bijwerkingen. Het is een ontmoeting met jezelf.

220510 Isabelle Beernaert NAAKT4NuDa Veritas
Isabelle Beernaert
YouTube (Ne Me Quitte Pas – 2010): Link

Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Datum: vrijdag 20 mei
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €32,50

Bespreekbureau: 010-2 467 467
E-mail: kassa@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Kim Vos Fotografie

 

13-05-2022