boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

In de ban van The Beatles - Samuel Coomans

Lijvig en mooi geïllustreerd boek met ode aan 120 liedjes

Nee, ‘Now and Then’, de nieuwe song van The Beatles die begin deze maand werd uitgebracht, staat niet in het boek dat hier wordt besproken. Gemiste kans? Dat staat te bezien. Volgens sommige ‘echte’ Beatlesfans is het oeuvre van The Beatles na de elpee Let it Be afgesloten. Beatlesliefhebber en -verzamelaar Samuel Coomans neemt honderdtwintig liedjes uit het repertoire van The Beatles onder de loep. Die heeft hij gebundeld tot het boek ‘In de ban van The Beatles’.

In de ban van The Beatles - Samuel Coomans

Bij verschillende Vlaamse (lokale) omroepen vertelt Coomans wekelijks een verhaal over een song van de Beatles. De mooiste en meest spraakmakende anekdotes zijn nu gebundeld in een fraai uitgevoerd boek met harde kaft. Bij alle 120 composities zijn afbeeldingen van single- of EP-hoesjes afgebeeld. Deze afbeeldingen komen uit Coomans’ eigen collectie. Hij is verwoed verzamelaar van de kleine schijfjes, die van de Fab Four over de hele wereld zijn verschenen. Eén paginagrote afbeelding bij elke song en vaak daarnaast nog drie op kleiner formaat. Er is zelfs een hoes afgebeeld van een Amerikaanse uitgave van de single Paperback Writer, waarop George Harrison en John Lennon linkshandig gitaar spelen. Een blunder van de Amerikaanse platenmaatschappij Capitol.

Over alle 120 plaatopnames zijn leuke weetjes te lezen. Bij het genoemde Paperback Writer bijvoorbeeld werd voor het eerst een promotiefilmpje gemaakt, zodat deze te boek staat als de allereerste videoclip van een popsong ooit. Run For Your Life, in 1965 gecomponeerd door John Lennon, staat tegenwoordig bekend als een song met een vrouwonvriendelijke tekst. Ook in 1965 schreef Paul McCartney Drive My Car, dat een verborgen boodschap over het hebben van seks bevat. Bij elk verhaal staat ook een QR-code afgebeeld, waarmee je via je mobiel direct het liedje op You Tube kunt afspelen. De voorkeur geniet natuurlijk een goede geluidsversterking, zeker omdat veel geremasterde en geremixte Beatlessongs tegenwoordig een uitstekende geluidskwaliteit hebben.

De korte verhaaltjes zijn vlot geschreven door iemand die weet waarover hij het heeft. Er komen ook verhandelingen voorbij die gaan over een compositie die de Beatles niet zelf hebben geschreven, maar wel hebben opgenomen. Met name op hun eerste albums verschenen nogal wat covers van Amerikaanse (zwarte) artiesten, die ze zeer bewonderden. De weetjes en details die Coomans bij de verhalen uitstrooit zijn wetenswaardig en soms vermakelijk. Je hebt al heel wat songs de revue zien passeren als je erachter komt waarom The Beatles nooit in België hebben opgetreden.

Voor muziekliefhebbers die het oeuvre van de Beatles niet (goed) kennen tot de doorgewinterde Beatlesfan, voor een ieder biedt dit boek een schatkamer aan informatie over de meest legendarische popgroep aller tijden. De moeite waard om zelf aan te schaffen, nog leuker om iemand dit cadeau te doen.

231124 Samuel CoomansSamuel Coomans (Lommel, 1973) presenteerde vanaf zijn veertiende radioprogramma’s bij verschillende Vlaamse lokale omroepen. Samen met Azing Moltmaker, eigenaar van het Beatlesmuseum in Alkmaar, schreef hij een aantal Beatlesdiscografieën. Zijn grote hobby is namelijk het verzamelen van Beatlessingles en EP’s van over de hele wereld. In de ban van The Beatles is het eerste boek over het Liverpoolse viertal dat in Vlaanderen is uitgebracht. In de ban van The Beatles is verschenen bij Willems Uitgevers en kost € 40,00.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

24-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring