Ik zeg nog zo: ‘Geen bommetje!’

Waarman's ogenblik

VLAARDINGEN - Was Peer Mascini maar burgemeester van de Schelvispekelenclave. Dan had het allemaal niet zo’n explosieve vaart gelopen. Was de bekende Vlaardingse loodgieter nog gewoon rubbertjes van lekkende kranen aan het vervangen en verstopte afvoeren open aan het maken. Nu is het een tijd van explosief ongerief met veel dB’s, pre-Nieuwjaars vuurwerk in de nacht en angstige omwonenden die geen oog meer dicht doen.

Ik zeg nog zo: ‘Geen bommetje!’

Het heeft de huidige burgemeester Bert Wijbenga na een kleine tien aanslagen eindelijk behaagt ter plekke camera’s neer te zetten op plaatsen des onheils; de epicentra van alle onmin. Ook is er extra politie actief. Nu kun je van Tjerk Bruinsma, zeggen wat je wil, maar die was na elk incident ter plekke om mensen bijstand te verlenen en nam nog net niet zelf een camera mee.

Voor de tv - het lijkt wel Omroep Vlaardingen, daar in Hilversum - zegt de burgemeester niet te weten waarover dit conflict gaat. Enig Sherlock Holmesiaans denkwerk en met een luisterend oor in de stad zou het stadsbestuur wellicht wat verder komen. Maar dat is misschien wel roddel.

De camera’s staan opgesteld. De burgerij kan gerust gaan slapen. Het afschrikwekkend verdedigingsapparaat is geïnstalleerd en moet nu zijn werk gaan doen. De aanslagen naar nul en de lieve vrede hersteld. Maar je hoort de mensen denken: leefde Peer Mascini nog maar. Met zijn Melkunie reclames had hij de stadse rust vast veel eerder bewerkstelligd. Zeker als hij de vaderlandse krachtpatser Joris Driepinter in de sterke arm had genomen. ‘Bert, verzin een list,’ je hoort het heer Olivier B. Bommel brommen.

Peer Mascini zal wel nooit burgervader van Vlaardingen worden. Die is sinds mei 2019 burgemeester van het Amsterdamse Zorgvlied en zal dat tot in de lengte der dagen blijven. Gelukkig daar geen bommetje. Nu nog hier de rust herstellen.

Tekst
Waarman

Schilderij
Robert Daalmeijer

19-12-2023