Van TOA tot B&B-houder

Ik vertrek… naar Frankrijk

Ik vertrek… naar Frankrijk


SCHIEDAM – Na 21 jaar in Schiedam op Sg Spieringshoek gewerkt te hebben, zet technisch onderwijsassistent Ton Voskuilen (59) de stap om naar Frankrijk te vertrekken. Samen met zijn zus Bernadette begint hij een Bed & Breakfast in Montaron in de Morvan.

door Louise Melchers

Als ik op school zijn 'kabinet' (de gebruikelijke naam voor een kamer waar technisch onderwijsassistenten van een school onder meer hun spullen voor proeven voor vakken als natuurkunde en scheikunde bewaren) in loop, is Vlaardinger Ton Voskuilen net bezig om de laatste spulletjes in te pakken. "Hier ligt heel wat geschiedenis van me," vertelt hij. Naast de technische ondersteuning bij het onderwijs, de kerntaak van een technisch onderwijsassistent (TOA), organiseerde hij op Sg Spieringshoek ook allerlei gezellige activiteiten voor de leerlingen, van smurfendisco tot doorbraakfestival en silent disco. Nu wordt het echter tijd voor een nieuwe stap, vindt Ton. 

Ton vertelt dat zijn zwager in Frankrijk was en een foto maakte van een geweldig huis dat te koop stond. "Die stuurde hij naar mijn zus en het eerste wat ze zei was: 'Ik vertrek!' We zijn langs geweest met de camper en toen werd ik ook verliefd op de plek en de prachtige omgeving.

Het gebouw was oorspronkelijk een opslagloods van de Franse spoorwegen, een zogenoemd ‘entrepôt de la gare’. Dit wordt dan ook de naam van de B&B. Er zijn drie kamers, er is een cabin voor bijvoorbeeld fietsers en je kunt er zelfs je tent of je camper kwijt.

Ton: “Het is een prachtige plek met een mooi terras, mooi uitzicht en er is ook een tennisbaan. In de omgeving kun je goed fietsen en wandelen, maar je kunt natuurlijk ook de brocantes in de buurt bezoeken."

Het interieur van het huis is heel bijzonder. Zelfs zo bijzonder dat er binnenkort filmopnames gemaakt worden voor een nieuwe Nederlandse film. “Dan kunnen we natuurlijk geen bezoekers ontvangen,” vertelt Ton.

Ton gaat de B&B samen met zijn zus runnen. Om beurten zijn ze dan elk drie weken in Frankrijk en drie weken in Nederland, want ze willen nog niet alle schepen achter zich verbranden.

“We gaan natuurlijk ook allerlei activiteiten organiseren,” vertelt Ton, zoals muzikale activiteiten. Ton is een ervaren muzikant, die onder meer contrabas speelt bij Let’s be gypsies en Lulu Swing. “Wie weet komen er wel muziekfestivals op ons terrein.”

Wil je meer weten over de B&B Entrepôt de la Gare in Montaron dan kun je Ton Voskuilen bereiken gewoon op zijn Nederlandse mobieltje, 0031641792307. 

31-03-2022