boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Ik roep ook maar wat - Sjaak Bral

Cabaretier met messcherpe pen, humor en relativering

Naast een leven op de planken van Neerlands theaters is de twee meter lange Sjaak Bral ook muzikant, presentator en schrijver. In zijn carrière, die inmiddels ruim een kwart eeuw beslaat, mag de zelfbenoemde Hoftoren onder de cabaretiers, zijn spreekwoordelijke dode uurtjes graag vullen met net zo lang leuke dingen schrijven tot er weer een boekje is. En dat is er nu. Zijn 19e boek, al is 'bundeling van korte verhalen' een betere benaming, heet 'Ik roep ook maar wat'.

Ik roep ook maar wat - Sjaak Bral

Met een scherp toetsenbord en zijn directe Haagse humor sleept Bral de lezer aan de oren mee op een kleine wereldreis door zijn kronkelige gedachten, die Simon Carmiggelt postuum doen verbleken. Hierbij geeft hij, Bral eigen, de veelal serieuze voorzet om zelf het humoristisch of bespiegelend doelpunt met hoofd, voet of enig ander beschikbaar lichaamsdeel in de touwen - onze geest - te laten belanden.

Bral balanceert met korte, rake zinnen continu op het slappe koord van absurdisme en peilloze diepzinnigheid. Lachen en denken zijn bij hem één. Ook nu weer een keur aan onderwerpen die ons allen raken. Met name de Haagse koffiehuisverhalen zijn van een dusdanige humoristische schoonheid dat de vanwege Brexit afkalvende import aan Engelse humor amper wordt gemist. Schijtlollig een verhaal uit koffiehuis De Koning (*) spant op dit vlak wellicht de kroon.

Verder een aantal liedteksten die ook kritisch zijn en weinig aan de verbeelding overlaten. Die komen het best tot hun recht als je de cd of dvd in je bezit hebt. Te leuk om niet met een olijke groep mee te zingen en te musiceren. Indien aanwezig met gitaar te begeleiden.

Laat je niet ontmoedigen door de titel van het boek: Ik roep ook maar wat is allesbehalve wat Bral doet. In zijn immense gestalte zit een heus Hofstedelijk filosoof verstopt, die zich per verschijning van cd, boek, dvd of in het theater, almaar duidelijker manifesteert.

Maar Sjaak Bral is niet gek. Zeker als je dit boekje vóór de decembermaand = pakjesmaand uitgeeft weet je als geen ander: Ik heb eindelijk een té gek cadeau voor om het even welke vriend(in), familielid, buurman of -vrouw. Zelfs je beste vijand draait zich om als een lachend blad aan een boom (geen treurwilg) bij het lezen van dit boek.

(*) De Koning is een bestaand koffiehuis. Wie hongerig is geworden van het lezen of nieuwsgierig is naar de kliek van vaste klanten, kan naar de Bezuidenhoutseweg 675 voor een broodje B(r)al of een bak koffie. Ze zijn vroeg open en gaan om 15.00 uur weer dicht. In het weekeinde blijft de deur op slot.

231109 Sjaak Bral Jacqueline de HaasSjaak Bral (november 1963) is cabaretier, schrijver, presentator en volbloed ADO-fan. Hij werd op tv bekend bij RUR en op de radio bij Frits Spits. Vanaf 1996 is hij serieus cabaretier.

Ik roep ook maar wat (ISBN 978-90-79442-126) kun je bestellen via: www.sjaakbral.nl/shop en ‘Zeker niet via de boekhandel. De betere of niet,’ aldus de schrijver zelf. Het boek is een uitgave van Bral Productions i.s.m. RJR Publishing en kost €15,95. Je krijgt er tijdelijk twee gratis Haagse bumperstickers (voor op de auto) bij zolang de voorraad strekt.

Noot
Wie van lezen alleen trek krijgt in een echte Sjaak Bral, die kan tickets kopen voor zijn jongste theatershow Vaarwel 2023. Binnen regio Vlaardingen kun je in Maassluis naar de Koningshof (www.theaterkoningshof.nl) op 2 december en/of in Schiedam naar Theater aan de Schie op 13 december (kassa@theateraandeschie.nl).

Recensie
Peter Joore

Fotografie
Jacqueline de Haas (portret) | Martijn Beekman (boekomslag)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

09-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring