boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Ik ‘hartje’ de wereld - Tania McCartney

Schitterend informatief prentenboek voor jong èn oud

Bij sommige informatieve boeken is het bijna onmogelijk deze even opzij te leggen. ‘Ik ‘hartje’ de wereld’ is zo’n boek. Het groot formaat kijk- en leesboek, volledig in kleur, boeit negentig bladzijden lang. Een zeer afwisselende en kleurrijke wereldreis wordt ons voorgeschoteld door Tania McCartney, die het boek ontwierp, schreef, illustreerde en samenstelde. Ze doet een geslaagde poging om de diversiteit van onze planeet aan te tonen, met, vanzelfsprekend, uitgebreid aandacht voor de natuur, maar bijvoorbeeld ook voor vele soorten gebouwen en voedsel.

Ik ‘hartje’ de wereld - Tania McCartney

‘Onze wereld is weids, sterk, kwetsbaar en schitterend.’ Zo begint McCartney haar voorwoord. Geen miljard boeken kunnen volgens haar de rijkheid ervan beschrijven. Toch wil ze een poging wagen de schoonheid van de planeet met ons te delen. En ze is daar heel goed in geslaagd. Het boek is overzichtelijk ingedeeld: de eerste dertig bladzijden geven een impressie van ‘onze wereld’, terwijl de rest van het boek ons laat kijken naar de natuur of bijvoorbeeld voedsel uit de verschillende werelddelen.

Het boek ademt veel positiviteit. En dat is juist de bedoeling van de auteur/samensteller. Ze eindigt haar voorwoord met: ‘Dit boek barst van de inclusiviteit en inspiratie om harmonie en begrip voor elkaar op te roepen.’ Of dat lukt zal afhangen van de lezer/kijker, die door kennis te nemen van andere gewoontes, leefgebieden en voedingspatronen zich zonder meer zal verrijken met de kennis die hij opdoet. Het boek is zodanig getekend en geschreven dat het boeiend is voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Een boek dat in elke jeugd- en basisschoolbibliotheek een plaats verdient.

Tania McCartney woont en werkt in Australië. Ze heeft al veel van de wereld gezien. Ze woonde achtereenvolgens in Frankrijk, Engeland en China. Inmiddels zijn er van haar hand meer dan vijftig boeken verschenen. Een van de vele andere activiteiten die McCartney onderneemt is het maken van een podcast over kinderboeken.

220225 Tania McCartneyIk ‘hartje’ de wereld is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 25,00. Een korte impressie van het boek krijg je door te kijken naar dit filmpje.

Vertaling: Johanna Rijnbergen.  

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Illustratie uit het boek: de twee pagina’s grote inhoudsopgave
2.  portret van de auteur (gemaakt door Maree Azzopardi)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

220225 Ik hartje de wereld Inhoudsopgave

25-02-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring