Borussia Dortmund-Freiburg 3-0

Ian Maatsen snel belangrijk

Ian Maatsen snel belangrijk

DORTMUND - Weliswaar zette Donyell Malen met twee doelpunten de meest aansprekende handtekening als constructeur van de 3-0 thuiswinst tegen SC Freiburg op het wedstrijdformulier, maar in de verdediging en wat meer op de achtergrond was Vlaardinger Ian Maatsen niet onbelangrijk en zelfs goed voor een assist.

Na de winterse (tijdelijke?) overstap van Chelsea naar Borussia lijkt het Duitse geel Maatsen goed te passen. Ditmaal liet hij zijn voeten spreken met een bal op de paal en een voorzet die de derde goal opleverde. Met twee Europese Champions Leaguewedstrijden tegen PSV in het verschiet lijken beide Nederlanders goed op dreef. Saillant detail? Zowel Malen als Maatsen speelde bij de Eindhovenaren. Op dinsdag 20 februari is het duel in Eindhoven, gevolgd door de return op 13 maart in Dortmund.

240213 Ian Maatsen Dortmund voorzetVoor Borussia was de overwinning belangrijk. De ploeg staat als nummer vier in de Bundesliga op de rand van wel of geen Champions League. De winst op Freiburg zorgde ervoor dat de achterstand op Bayern München, dat met 3-0 verloor van Leverkusen, werd teruggebracht tot 10 punten. In de nek van Dortmund hijgt het Leipzig van Xavi Simons met 37 punten dat uiteraard ook niet zonder Europese aspiraties speelt. Immers met het verhoogde prijzengeld wordt deelname aan dit miljoenenbal, dat straks een miljardenbal is, nog belangrijker voor handhaving in de Europese top.

Malen scoorde van een meter of dertien met een knal de 1-0 in de Freiburger goal. Ver in de blessuretijd maakte hij nog 2-0 met een schuiver en zette zo achtereenvolgens zijn achtste en negende seizoen treffer op de topscorerslijst. Beide voorzetten waren van Niclas Füllkrug, die op zijn beurt vlak voor tijd een voorzet van Ian Maatsen inkopte.

Bondscoach Ronald Koeman zal zeker niet ontbreken op de tribune als PSV en Borussia Dortmund de degens kruisen. Vol verwachting klopt dan ongetwijfeld zijn sporthart een tikje sneller dan normaal. Als Nederlander en oud-speler en -trainer van PSV zal de Lichtstad ongetwijfeld op zijn meeste sympathie mogen rekenen. Een vette glimlach bij goed presteren van M&M (Malen & Maatsen) zal hem zeker deugd doen met het in Duitsland te spelen EK voor de zomers openstaande tuindeur.

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Screenshot

Fotobijschriften
Boven: Ian Maatsen licht teleurgesteld na een schot over het doel van SC Freiburg
Midden: voorzet Maatsen op Niclas Füllkrug ...
Onder: die hem dankbaar inkopt en 3-0 maakt

240213 Ian Maatsen Dortmund goal

13-02-2024