Pierre van Hooijdonk voetbalziener

Ian Maatsen kleurt Oranje

Ian Maatsen kleurt Oranje

ROTTERDAM/VLAARDINGEN - Hedenochtend heeft bondscoach Ronald Koeman bekend gemaakt dat Vlaardinger Ian Maatsen (22) binnen de selectie de vervanger is van de geblesseerde Frenkie de Jong. Twee weken geleden behoorde hij nog tot één van de laatste afvallers in de voorselectie van Oranje.

De vleugelverdediger werd al wel eerder opgeroepen, maar debuteerde nog niet. Hij werd het afgelopen half jaar verhuurd door Chelsea aan Borussia Dortmund. Daar speelde hij een sterke tweede seizoenshelft die culmineerde in de Champions Leaguefinale afgelopen 1 juni. In die wedstrijd werd op Wembley met 2-0 verloren van grootmacht Real Madrid.

Voor Oranje is het een aderlating dat De Jong heeft moeten afhaken. Voor Maatsen is het een bijzonder mooie afsluiting van een sowieso bijzonder mooie tweede seizoenshelft. Wie weet pakt hij nog wat minuten; de kans op een basisplaats lijkt nihil. Maar dat leek de CL-finale ook. Wonderen bestaan. Ook in Vlaardingen.

Gisterenavond antwoordde analist Pierre van Hooijdonk al bij de NOS dat Ian Maatsen wat hem betrof de logische vervanger zou zijn voor Frenkie de Jong.

Er is een spreekwoord dat luidt: De één zijn dood is de ander zijn brood. In het hedendaagse voetbal heet dit vanaf 11 juni 2024: De Jong zijn blessure geeft Ian Maatsen zijn carrière de nodige allure.

Speelschema EK
Poulfase groep D
16 juni Polen - Nederland (Dortmund): 15.00 uur
21 juni Nederland - Frankrijk (Leipzig): 21.00 uur
25 juni Nederland - Oostenrijk (Berlijn): 18.00 uur

Dat de eerste wedstrijd tegen Polen in Dortmund is zal Ian Maatsen deugd doen. Het is immers sinds zijn sportieve verbanning van Stamford Bridge, de thuishaven van zijn broodheer Chelsea, afgelopen jaarwisseling zijn nieuwe werkplek. Het zal voor hem wel even wennen zijn hier op de reservebank plaats te moeten nemen. Dat is hem bij Borussia nog niet overkomen.

Tekst en screenshot
Peter Joore

Fotobijschrift
Ian Maatsen monkelt na afloop van de met 1-2 verloren wedstrijd op 13 oktober vorig jaar tegen Frankrijk met de één jaar jongere Xavi Simons. Met enig geluk hebben ze daar straks ruim een maand de tijd voor ...

11-06-2024